EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Скок в продажбите на нови жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Скок в продажбите на нови жилища

mail14:02 | 25.08.2023прегледи 592 коментарикоментари 0


Продажбите на нови жилища в САЩ са се повишили през юли, тъй като острият недостиг на съществуващи жилища е подтикнал купувачите към новопостроени такива. Това показват най-новите сезонно коригирани данни на американското министерство на търговията, съобщи Ройтерс.

Продажбите на нови жилища са скочили с 4,4 на сто до 714 000 на годишно осреднена база през миналия месец. Продажбите през юни бяха ревизиран надолу до 684 000 спрямо по-рано обявените 697 000.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на нови жилища, които представляват малък дял от продажбите на жилища като цяло в САЩ, ще достигнат 705 000.

Продажбите на нови жилища се отчитат при подписване на договор, което ги превръща във водещ индикатор за състоянието на жилищния пазар.

На годишна основа през юли продажбите на нови жилища са се увеличили значително - с 31,5 на сто, сочат още данните.

Средната цена на ново жилище през юли е била 436 700 долара. Това е поевтиняване с 8,7 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Предлагането на построени по-рано жилища в САЩ е близо до исторически минимум, тъй като лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-високите си нива от 2000 г., разубеждавайки собствениците на тези жилища да пуснат домовете си на пазара предвид по-високите лихви за подобни жилища.

Недостигът на съществуващи жилища, които съставляват по-голямата част от пазара, тласка потенциалните купувачи към нови домове и предизвиква бум в новото строителство.

Междувременно Си Ен Би Си информира, че лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ миналата седмица са скочили до най-високото си ниво от 23 години. Това е изпратило търсенето на ипотечни кредити до минимум от 28 години.

Общият обем на молбите за ипотечни кредити е спаднал с 4,2 на сто през миналата седмица в сравнение с седмица по-рано, според сезонно коригирания индекс на Асоциацията на ипотечните банкери.

Миналата седмица средният договорен лихвен процент за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент със съответстващи салда по заеми (726 200 долара или по-малко) се е увеличил от 7,16 на сто до 7,31 на сто. През същия период на миналата година тази ставка беше на ниво от 5,65 на сто./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg