EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Рязък спад на фабричното производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Рязък спад на фабричното производство

mail09:45 | 08.11.2023прегледи 1488 коментарикоментари 0


Фабричното производство в САЩ се е свило рязко през октомври, след като показа признаци на подобрение през предходните месеци, тъй като новите поръчки са намалели, а заетостта е спаднала, което вероятно се дължи и на стачките на синдиката Обединени автомобилни работници (UAW) срещу най-големите производители на автомобили в Детройт, пише Ройтерс.

Институтът за управление на доставките (ISM) заяви, че съставяният от него индекс на мениджърите по поръчките в производството (PMI) е спаднал до 46,7 пункта миналия месец от 49 пункта през септември, което е най-високият резултат от ноември 2022 г. насам.

Октомври беше и дванадесетият пореден месец, в който PMI индексът е останал под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада. Това е най-дългият подобен период от Голямата рецесия от 2007-2009 г. насам.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, смятаха, че индексът ще остане на равнището от 49 пункта. Част от неговия спад вероятно се дължи на стачките на UAW в заводите за сглобяване на автомобили, собственост на Ford Motor, General Motors и Stellantis в цялата страна, които нарушиха веригите за доставки и принудиха производителите на автомобили да преустановят работата си и да уволняват хиляди работници, които не стачкуват.

Оттогава автомобилните производители постигнаха няколко предварителни сделки с UAW, което може да доведе до ръст на PMI индекса през ноември. Въпреки че производството, което представлява 11,1% от БВП, се затруднява под тежестта на по-високите разходи по заемите, данните за индекса на мениджърите по поръчките вероятно изкривяват представата за слабостта в индустрията.

Данни от Федералния резерв от миналия месец показаха, че производството на дълготрайни промишлени стоки се е разраснало бързо през третото тримесечие. Производството на нетрайни стоки обаче се е забавило. Прогнозният подиндекс за новите поръчки в проучването на ISM е спаднал до 45,5 пункта миналия месец от 49,2 пункта през септември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037