EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Рокади по банковите върхове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Рокади по банковите върхове

mail12:33 | 08.11.2017прегледи 10246 коментарикоментари 0


Президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Уилям Дъдли се очаква да обяви, че ще се оттегли предсрочно от поста си още през следващата година - около шест месеца по-рано от планираното. Според "Уолстрийт Джърнъл", търсенето на негов приемник ще започне незабавно.

Решението е било планирано от дълго време и не е свързано с обявената от президента на САЩ Доналд Тръмп номинация на Джером Пауъл за следващ управител на Федералния резерв, който да наследи на поста Джанет Йелън, чийто мандат изтича през февруари догодина, посочват източници на водещото финансово издание.

Трябва да се има предвид, че само в рамките на миналия месец заместник-председателят на Фед Стенли Фишер се оттегли внезапно от поста си, докато кандидатът на Тръмп - Рандал Куейрлис зае едно от свободните места в борда на директорите на Централната банка. Все още са свободни три места в седемчленния Управителен борд на Фед, което дава възможност на президента на САЩ да направи сериозни промени както в управленския екип, така и в провежданите от Централната банка политики.

Свободно може да остане и четвърто място в борда на директорите на Фед, ако Джанет Йелън вземе решение да напусне изцяло Централната банка, след като нейното председателство приключи през февруари 2018-а година. Според действащите правила, тя има право да остане в Управителния съвет на Фед до 2024-та година.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че всичките управители на Фед се номинират от президента на САЩ и подлежат на гласуване от страна на Сената. Председателите на регионалните банки на Фед пък се избират от членовете на техните управителни съвети след одобрени от борда на директорите на Централната банка.

Президентът на Фед на Ню Йорк традиционно е един от централните банкери с най-голяма власт, като той е заместник-председател на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) и ръководи надзора на някои от най-големите финансови компании в страната.

През последните години Джанет Йелън, Уилям Дъдли и Стенли Фишер работиха в тясно сътрудничество, когато се взимаха решенията, кога и как да започне постепенната отмяна на стимулиращата политика на Фед, след като икономиката на САЩ започна да се възстановява от кризата.

Тази управленска тройка се застъпваше за поддържането на краткосрочни лихвени проценти, които да са рекордно ниски, за да се стимулират икономическия растеж и разкриването на нови работни места, но също така беше в основата на плановете от 2016-а година за постепенно увеличаване на лихвените ставки с цел да се предотврати прегряване на американската икономика. Те също така създадоха и стартираха плановете на Фед за редуциране на огромното по размер потрфолио на Централната банка от облигации и ипотечно-гарантирани книжа, които бяха купувани по време на кризата, за да се осигурят допълнителни стимули за икономическия растеж.

Междувременно от Фед на Ню Йорк потвърдиха информацията, че Уилям Дъдли се очаква да се пенсионира предсрочно към средата на 2018-а година - около шест месеца преди да изтече неговия управленски мандат през януари 2019-а година.


Тагове: САЩ, ФЕД
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg