EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ против турски сондажи до Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ против турски сондажи до Кипър

mail11:45 | 12.07.2019прегледи 1144 коментарикоментари 0


“Съединените щати остават загрижени за повторните опити на Турция да прави сондажи във водите на Кипър”, написаха в официално становище от Държавния департамент на САЩ. “Призоваваме турските власти да прекратят тази активност и приканваме всички страни в спора да се въздържат от действия, засилващи напрежението в региона”, казват още от Вашингтон.

Позицията на Съединените щати дойде часове след като и Египет критикува Турция, като осъди “настояването им да предприемат еднолични мерки, засилващи напрежението.”Отриването на огромни количества природен газ в източната част на Средиземно море даде началото на надпревара за евентуалния му добив.

Анкара изпрати сондажния кораб „Фатих“, който влезе в изключителната икономическа зона западно от Кипър през месец май и започна да прави проучвания.Скоро след това беше изпратен и втори сондажен кораб „Явуз“, който започна проучвания източно от островната държава от Европейския съюз. Брюксел нарече в понеделник действията на Турция “ненужна ескалация” и призова Анкара да прекрати сондажите, защото са незаконни и могат да им донесат икономически санкции. Турция твърди, че сондажите са законни, защото са във водите на Северен Кипър, който Анкара окупира през 1974 г.

Кипър обяви, че е завел дела срещу три компании, които подпомагат турските сондажи. Никозия издаде, също така, заповед за арест на екипажа на „Фатих“, с обяснението, че нарушава суверенитета на Кипър.

Турция обяви, че смята да продължи своите сондажи във водите край Кипър въпреки търканията, което това поради с ЕС, от където определиха действията на Анкара като „нелегални“, предава AFP.
Oткриването на големи залежи на газ в Източното Средиземноморие предизвика напрежение между Република Кипър и Турция, от където миналата седмица изпратиха втори кораб, който да извършва сондажи за газ и нефт в региона.
„Сондажите на нашия кораб „Явуз“ са легални и легитимни“, заявиха от турското външно министерство в сряда. „Отхвърляме мнението на ЕС и Гърция, които определиха нашите действия като „нелегални“.

Агенцията припомня, че през месец май корабът „Фатих“ бе пратен в изключителната икономическа зона на Кипър, а наскоро „Явуз“ навлезе в региона в търсене на нефт и газ. ЕС определи действията на Анкара като „неприемлива ескалация“, а от Европейския съвет заплашиха с ответни мерки.

АФП, БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg