EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Промишленото производство се свива още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Промишленото производство се свива още

mail16:45 | 07.03.2023прегледи 945 коментарикоментари 0


Промишленото производството в САЩ се е свило за четвърти пореден месец през февруари, въпреки че се забелязват признаци за стабилизиране на промишлената активност, като индикатора, отчитащ новите поръчки се оттласна от достигнатото 30-месечно дъно. Това показват данните от най-новото проучване на Института за управление на доставките (ISM), предаде Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на института леко се е подобрил през февруари в сравнение с предходния месец, като е достигнал 47,7 пункта от 47,4 пункта. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха показателят да се покачи до 48 пункта. Стойностите над 50 пункта показват разширяване на производствената активност.

Промишленото производството представлява 11,3 на сто от американската икономика.

Същевременно през февруари подиндексът, отчитащ очакванията за нови поръчки, е нараснал до 47 пункта от 42,5 пункта през януари, което представляваше минимум от май 2020 г. Подобрение се регистрира и при броя на натрупаните поръчки, въпреки че забавянията при незавършените поръчки остават малки.

Поръчките за ключовите за производството капиталови стоки (оборудване, машини и тн.) са се увеличили с най-високо темпо от пет месеца насам през януари, докато доставките на тези стоки са се възстановили, съобщи в началото на седмицата министерството на търговията.

Индикатора, регистриращ активността на промишлените доставчици, остана почти без промяна на ниво от 45,2 пункта. Стойностите под равнището от 50 пункта отразява по-бързите доставки до фабриките.

Инфлацията може да остане висока за известно време, като мярката на проучването на ISM за цените, плащани от производителите, се възстанови до 51,3 през февруари от 44,5 през януари.

Индексът на цените на производител на Института за управление на доставките се е покачил до 51,3 пункта през февруари от 44,5 пункта през януари.

За същия период индексът на заетостта във фабриките е спаднал до 49,1 пункта спрямо 50,6 пункта през януари. Заплатите в производствения сектор в САЩ са нараснали солидно, установява още проучването.

По-рано днес изследване на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) показа, че производствената активност в еврозоната е продължила да се свива през февруари, въпреки че промишленото производство прекъсна осеммесечна поредица на месечни спадове на фона на облекчаването на веригите за доставки и подобрената наличност на суровини.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай, измерван от "Стандард енд Пуърс глоубъл", намаля до 48,5 пункта през февруари от 48,8 пункта през януари. Данните съвпадат с прогнозите на анализатори, съобщи ДПА. 

Като цяло производственият сектор в еврозоната се е стабилизирал през февруари отчасти поради подобренията в доставките на суровини и по-бързото осъществяване на доставки от снабдителите.

Новите поръчки обаче са намалели за десети пореден месец, тъй като намаляването на складовите наличности, инфлацията и общата икономическа несигурност натежаха върху представянето на продажбите.

Европейските промишлени производители все пак са били малко по-оптимистични по отношение на перспективите за година напред. Пазара на труда е останал силен, като заетостта е нараснала с най-бързия си темп от четири месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037