EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Промишлеността се стабилизира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Промишлеността се стабилизира

mail18:40 | 20.12.2019прегледи 1046 коментарикоментари 0


Индустриалното производство в САЩ отбеляза през ноември ръст от 1,1%, заличавайки напълно спада с 0,9% през октомври, показват данни на Федералния резерв, докато финансовите пазари очакваха малко по-скромен отскок с 0,8 на сто. Това представлява най-голям ръст на американското производството от октомври 2017-а година насам и негово повишение за втори от последните пет месеца. На годишна база обаче индустриалното производство се понижи през ноември с 0,8%.

Промишленото производство, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, също нарасна с 1,1% (след спад с 0,7%), отбелязвайки най-силно повишение от февруари 2018 година благодарение най-вече на ръст с цели 12,4% при производството на автомобили, камиони и части за тях. Този подем следва приключилата мащабна 6-седмична стачка на близо 46 хиляди работещи в американския автомобилен гигант General Motors Co., която приключи в края на октомври.

Изключвайки автомобилния сектор, индустриалното производство нарасна през ноември на месечна база с 0,5%, а промишленото производство - с 0,3 на сто.

В същото време минно-добивното производство се сви през ноември с 0,2%, отбелязвайки спад за четвърти от последните пет месеца, а производството в сектора на комуналните услуги нарасна с 2,9 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности също нарасна силно до 77,3% от 76,6% през октомври и очаквания за 77,4%.

Въпреки на пръв поглед силните ноемврийски данни и отшумяването на негативния ефект от стачката в General Motors, редица икономисти предупреждават, че промишленият сектор все още е изправен пред сериозни проблеми, тъй като предприятията продължават да оттеглят инвестиционните си планове, а в същото време се запазва тенденцията на свиване на световните търговски потоци.

Последните данни все пак подсказват, че промишленият сектор в САЩ започва да се стабилизира в края на една трудна година, която беше белязана от глобална производствена слабост и несигурност относно 17-месечната търговска война между Вашингтон и Пекин.

По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg