EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Промени & забрани за полетите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Промени & забрани за полетите

mail10:03 | 13.03.2020прегледи 22489 коментарикоментари 0


Федералната авиационна администрация (ФАА) на САЩ отмени правило, което заставяше авиокомпаниите да пускат за летене почти празни самолети, само за да не загубят правата си за излитане и кацане на големите летища, предаде Асошиейтед прес.

Регулаторът обяви, че ще отмени правилото до 31 май, за да помогне на авиокомпаниите, които анулират полети заради разпространението на новия коронавирус.

ФАА предоставя права за излитане или кацане - слотове - на няколко големи летища със значителен пътникопоток. Авиокомпаниите трябва да използват 80 процента от силно желаните слотове или рискуват да ги загубят.

Изискването на ФАА, и особено подобно правило в Европа, караше авиокомпаниите да извършват полети, използвайки тези слотове, дори ако имат много малко пътници.

Решението на регулатора засяга полети на летищата "Джон Кенеди" и "ЛаГуардия" в Ню Йорк и националното летище "Роналд Рейгън" край Вашингтон.

САЩ забраняват пътуванията от Европа за 30 дни

Съединените щати спират влизането на своя територия на пристигащи от европейски страни чуждестранни граждани заради епидемията от коронавируса. Крайната мярка влиза в сила от петък. Тя е за срок от 30 дни и не важи за Великобритания. Това обяви в специално обръщение американският президент Доналд Тръмп.

В изявлението си той посочи, че администрацията му е поела подобни мерки и спрямо Китай по-рано, като сега обвини Европа, че не е направила достатъчно за борба с вируса.

От Овалния кабинет Тръмп каза, че забраната ще бъде преразгледана, като има възможност тя да падне по-рано:

"Предприемайки ранни и строги действия, ние виждаме драматично по-малко случаи на болестта в Съединените щати, отколкото в Европа. Европейският съюз не успя да вземе същите предохранителни мерки и да ограничи пътуванията от Китай и другите горещи точки на разпространение на заболяването и в резултат в нашата страна има голям брой нови огнища, предизвикани от пътуващи от Европа. За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни. Правилата влизат в сила в петък в полунощ".

Американският държавен глава увери нацията, че “цялата мощ” на правителството и частния сектор ще бъдe използванa да предпази американците.

В същото време Държавният департамент на САЩ отправи безпрецедентен призив към американците да избягват всякакви пътувания в чужбина заради коронавируса.

ЕС критикува „едностранното решение“

В съвместно изявление председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел рзкритикуваха от решението на американския президент Доналд Тръмп да спре влизанията на граждани от ЕС в САЩ.

„Евросъюзът не одобрява факта, че решението е взето едностранно и без консултации“, заявяват те.

Двамата подчертават, че коронавируса е глобален проблем, който не се ограничава само в рамките на един континент и изисква по-скоро сътрудничество, отколкото едностранни действия. „ЕС предприема категорични действия за ограничаване разпространението на вируса“, заявяват Фон дер Лайен и Мишел.

Пакет от облекчения и заеми за малкия бизнес в САЩ

Тръмп обяви още, че ще предприеме незабавни действия за въвеждане на финансови облекчения за работещи, които са заразени, намират се под карантина или се грижат за болни.

Американският държавен глава каза, че е дал нареждане на Министерството на финансите за данъчни преференции за определени фирми или хора, засегнати от болестта и призова законодателите също да вземат под внимание казуса Covid-19.

  


Тагове: САЩ, полети
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg