EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Продажбите на нови автомобили растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Продажбите на нови автомобили растат

mail09:45 | 07.04.2023прегледи 1251 коментарикоментари 0


Очаква се продажбите на нови автомобили в САЩ да нараснат за второ поредно тримесечие през периода януари - март, тъй като производителите успяват да доставят навреме повече превозни средства на дилърите, посочиха анализатори от бранша, цитирани от Ройтерс.

Експертите на специализираната в автомобилния пазар изследователска фирма "Едмъндс" (Edmunds) предвиждат, че общо 3 502 324 нови автомобила и камиона са били продадени в САЩ през тримесечието, приключващо в края на март. Ако прогнозите се сбъднат, този брой би бил по-висок от продажбите през същото тримесечие на 2022 г., но отнесен към четвъртото тримесечие на миналата година, това би представлявало намаление с 1,8 на сто.

Камионите и автомобилите с повишена проходимост, известни като Ес Ю Ви (SUV), се очаква да представляват по-голямата част от новите продажби на дребно през тримесечието, според анализаторската компания "Джей Ди Пауър" (J.D. Power).

Производството на превозни средства пострада, след като пандемията прекъсна доставките на чипове и други компоненти, което навреди на способността на производителите на автомобили да посрещнат нарастващото търсене. Оттогава насам, с постепенното отслабване на затрудненията при веригата за доставки, компаниите се възстановяват.

Нарастващите лихвени проценти обаче, наред с опасенията за евентуална рецесия, могат да попречат на възстановяването на бранша, в който повечето покупки на нови автомобили се финансират със заеми, алармират анализатори. Средната цена на превозните средства също се е повишила през последната една година.

"Потребителите са изправени пред кредитна несигурност, тъй като бързо нарастващите лихвени проценти създадоха бариери дори пред най-подготвените купувачи", каза Джесика Колдуел, изпълнителен директор на изследователския отдел в "Едмъндс".

Американският мобилостроителен гигант "Дженерал мотърс" (General Motors) съобщи по-рано през годината, че ще спре производството в своя завод за камиони във Форт Уейн, Индиана за две седмици за инвентаризация.

Очаква се корпорацията да отчете 15-процентен ръст на продажбите си в САЩ през първото тримесечие, докато продажбите на японския й съперник "Тойота" (Toyota Motor) вероятно ще намалеят с близо 10 процента, твърди изследователската група "Кокс Аутомотив" (Cox Automotive).

Японският концерн продължава да се бори с недостига на запаси, предизвикан от ограниченията в доставките, отстъпвайки "короната" си като най-продаван автомобилен производител в САЩ на "Дженерал мотърс".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037