EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Прогноза за бум на заетостта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Прогноза за бум на заетостта

mail15:08 | 11.03.2021прегледи 782 коментарикоментари 0


Безработицата може да се понижи през тази година, връщайки се към нивата от преди коронавирусната пандемия, прогнозира банката Goldman Sachs, която също така очаква бум при наемането на работа, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Голямата американска финансова институция прогнозира равнище на безработица от 4,1% до края на 2021 г., което може да бъде дори по-ниско в зависимост от това колко силно ще бъде икономическото възстановяване на фона на повече фискални стимули и връщане на хората на работа в сектори, най-силно засегнати от коронавирусна пандемия.

"Основната причина, поради която очакваме бум в заетостта тази година, е, че отварянето наново на бизнеса, фискалните стимули и натрупаните спестявания трябва да подхранят много силен растеж на потреблението", посочи икономистът на Goldman Sachs Джоузеф Бригс. Въпреки че прогнозата за нивото на безработица  е най-ниската, давана от Уолстрийт, все още има "известна възможност дори за връщане към предпандемичното ниво около средата на трите процента тази година“.

През февруари 2020 г., точно преди началото на Covid пандемията, процентът на безработица в САЩ възлизаше на 3,5%, най-ниското ниво от повече от половин века насам. През април 2020 г. обаче процентът скочи до 14,8% с оглед на спирането на бизнеса заради първия локдаун, целящ да ограничи разпространението на коронавируса.

Последва намаляване на безработицата и през февруари 2021 г. тя спадна до 6,2 на сто. Въпреки това общата трудова заетост остава с около 8,5 милиона под нивото от преди година./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg