EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ преследват ИДИЛ в Либия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ преследват ИДИЛ в Либия

mail12:08 | 14.03.2016прегледи 690 коментарикоментари 0


Пентагонът е представил на Белия дом подробен набор от варианти за действие срещу разрастващата се заплаха на групировката Ислямска държава в Либия, пише в. "Ню Йорк таймс".
Сред опциите има и вариант за нанасяне на въздушни удари срещу тренировъчни лагери, командни центрове и складове за муниции и срещу други позиции на ислямистите, посочват петима американски представители, пожелали да запазят анонимност. Според тази опция въздушните удари може да бъдат нанесени в четири района в страната по 30-40 мишени. Този вариант е бил разработен от Африканското командване към Пентагона и строго секретното Командване за съвместните специални операции към министерството на отбраната. Мащабите на този план обаче са изненадали някои високопоставени представители в администрацията на Обама. Те са станали повод и за предупреждения от представители на Държавния департамент, че подобни въздушни удари, ако не бъдат координирани както трябва, може да объркат усилията на международната общност за съставяне на правителство на националното единство в Либия.
Тези информации се появяват в момент, в който зачестяват все повече информациите, че британски, американски, френски, а може би и италиански командоси са на терен в Либия от месеци. Те извършват там разузнавателни операции, събират данни и вероятно съветват либийски милиции, смятани за добри партньори в борбата с Ислямска държава.
Миналата есен високопоставени американски командири и разузнавателни представители казаха, че нямат достатъчно информации за ИД в Либия, така че не могат да набележат мишени за бомбардиране.
Смята се, че сега ИД в Либия има около 6500 бойци, което е двойно повече в сравнение с есента.
Нараства натискът над САЩ и над техните западни съюзници да се намесят в Либия военно. Великобритания миналата седмица обяви, че праща 20 военни обучители в Тунис, за да помагат на тунизийските сили за осуетяването на незаконното преминаване на тунизийско-либийската граница. Тунис вече построи стена по половината от дължината на границата си с Либия в опит да попречи на ислямисти да проникват оттам на тунизийска територия.
Италия миналия месец се съгласи за първи път да позволи на въоръжени американски дронове да излизат от италианска военновъздушна база в Сицилия по посока на Либия.
Миналия месец американски военни самолети бомбардираха тренировъчен лагер на ИД в Сабрата, западно от Триполи. В атаката беше убит ислямистки командир, свързан с атаки срещу западни туристи. Целта на нападението беше Нуредин Шушан, тунизийски ислямист, който според Пентагона помагал на бойци на ИД да пристигат в Либия от цяла Африка. 

 Американският президент обвини Великобритания и Франция за хаоса в Либия, като посочи, че след свалянето на Муамар Кадафи британският премиер Дейвид Камерън е бил твърде „разсеян от други неща“, за да помогне за овладяването на кризата, съобщава британският вестник The Telegraph.
В свое интервю Обама намекна, че е било грешка да се разчита, че европейските съюзници на САЩ ще се ангажират да следят ситуацията след намесата на коалицията през 2011 година, която доведе до свалянето на Кадафи.
Обама заяви, че след като френският президент Никола Саркози е изгубил президентските избори, а вниманието на Камерън е било фокусирано върху други проблеми, Европа е станала по-мудна, докато в същото време гражданската война в Либия се е разраствала, а „Ислямска държава“ е пускала корени.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048