EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ почват ваксинация до часове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ почват ваксинация до часове

mail13:05 | 12.12.2020прегледи 781 коментарикоментари 0


Съединените щати може да започнат още в понеделник ваксинацията срещу КОВИД-19 с ваксината на компанията Пфайзер (Pfizer) след одобряването й от регулаторните власти, каза министърът на здравеопазването Алекс Азар, цитиран от Франс прес. Ще работим с Пфайзер за разпространението на ваксината и ще можем да видим как хората се ваксинират в понеделник или вторник следващата седмица", заяви той в интервю за телевизия Ей Би Си.

Американската Агенцията за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания Пфайзер и германската Бионтех, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на осведомен източник, който е пожелал да остане анонимен, защото не е упълномощен да дискутира темата.
Очаква се още в следващите дни да започне ваксинирането на здравни работници и обитатели на домове за възрастни хора в САЩ.
Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.
Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.
Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, които са изправени пред подобни решения.
Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на Модерна, САЩ очакват да ваксинират 20 милиона души до края на декември, като надеждите са да има достатъчно количества за ваксинирането на още 30 милиона през януари и на 50 милиона през февруари.
Скорошно проучване обаче показва, че само половината от американците искат да се ваксинират, когато дойде техният ред.

Дозите ще бъдат доставени директно на болници и аптеки, които ще ваксинират двете приоритетни групи - обитателите на старческите домове и работещите в сектора на здравеопазването. Представител на агенцията уточни, че ваксината няма да се препоръчва на хора, които имат алергия към някоя от съставките й.

САЩ са най-засегнатата от пандемията страна в света. Общият брой на регистрираните заразени е 15,6 милиона, а над 292 хиляди души са починали, по данни на университета Джон Хопкинс, отбелязва АФП. Експертите са спорили трябва ли младежите на възраст 16-17 години да се ваксинират


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg