EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Потребителско доверие и безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Потребителско доверие и безработица

mail11:40 | 03.01.2019прегледи 1004 коментарикоментари 0


Потребителското доверие в САЩ е спаднало през декември, когато американците започнаха да се тревожат от перспективите за скромен икономически растеж догодина, предаде Асошиейтед прес. В исторически план обаче показателят се задържа на високо равнище. 

Частният институт Конфърънс борд (Conference Board) посочи, че индексът му за потребителското доверие е спаднал до 128,1 през декември спрямо 136,4 през ноември, като декемврийското ниво е най-ниското от юли. 

Индексът отчита оценката на потребителите за текущите икономически условия и очакванията им за идните шест месеца. През декември и двата компонента са се понижили. Прогнозите на потребителите за бъдещето са спаднали до най-ниското равнище от над две години. 

Американската икономика в момента е силен. Безработицата е на близо 50-годишен минимум. Управлението за федерален резерв обаче постепенно повишава водещите си лихви, финансовите пазари са нестабилни, а световният растеж се забавя. 

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, леко се е понижил миналата седмица, давайки пореден сигнал за силата на трудовия пазар, предаде Ройтерс. 

Показателят изглежда се стабилизира след растежа през последните месеци. 

Новоподадените молби са намалели с 1000 до 216 000 с отчитане на сезонните фактори през седмицата до 22 декември, съобщи министерството на труда. 

Молбите отчитат спад през три от последните четири седмици и са малко над 49-годишния минимум от 202 000, достигнат през седмицата, приключила на 15 септември. 

След няколко години на почти стабилно понижение, показателят нарасна между средата на септември и средата на декември, подхранвайки опасения, че американската икономика губи темпа си. 

Средното четириседмично равнище, което се счита за по-добър измерител на тенденциите на трудовия пазар, е намаляло с 4750 до 218 000 миналата седмица.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg