EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Потребителски разходи по-малки, цени по-високи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Потребителски разходи по-малки, цени по-високи

mail12:30 | 05.06.2019прегледи 910 коментарикоментари 0


Растежът на потребителските разходи в САЩ се забави през април въпреки по-доброто повишение на личните доходи, което е пореден сигнал, че водещата световна икономика започва да губи през пролетта добрия си възходящ импулс от началото на годината. Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през април с 0,5% спрямо март, когато нараснаха с едва 0,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 0,3 на сто.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха с 0,3% спрямо предходния месец, когато нараснаха с цели 1,1% (най-силен месечен скок от август 2009-а година), докато прогнозите бяха за тяхно увеличение с 0,2 на сто. Отчитайки инфлацията обаче, така наречените реални разходи на американските домакинства останаха на нивото от март, когато нараснаха с 0,9 на сто.

По-слабите реални разходи през април предполагат по-бавен икономически растеж в началото на второто тримесечие. От друга страна, по-доброто нарастване на личните доходи е сякаш предпоставка за стабилни потребителски разходи през близките месеци, които да са в подкрепа на американската икономика.

САЩ отчетоха за април най-голямо нарастване на потребителските цени от 15 месеца, но отслабването на разходите на населението предвещава забавяне на икономическия растеж, което би могло да запази инфлационния натиск умерен, предаде Ройтерс. Инфлацията, обвързана с разходите на потребителите, е 1,5 процента за април с годишно натрупване, отбелязвайки леко ускоряване спрямо 1,4 процента през март. Показателят е тласнат нагоре от цените на бензина и услугите, които са неутрализирали поевтиняване на храните с 0,3 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg