EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Подобрение на потребителските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Подобрение на потребителските нагласи

mail15:07 | 02.10.2019прегледи 475 коментарикоментари 0


Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри слабо през септември от тригодишното дъно месец по-рано, показват окончателни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна през текущия месец до 93,2 пункта от 89,8 пункта през август (най-ниско ниво от октомври 2016-а година) при предварителен индекс на ниво от 92,0 пункта.

Слабото подобрение на настроенията се дължи на благоприятните тенденции в доходите и по-специално на средната класа, които ограничиха отчасти негативния ефект от потребителската загриженост по отношение на търговската политика, посочи Ричард Къртин, главен икономист на проучването.

"Въпреки високите нива на доверие, в същото време потребителите притеснения относно нарастващи нива на икономическа несигурност. Някои от тези опасения са свързани с условията в световната икономика (Брекзит, Иран, Саудитска Арабия, Китай), а други се дължат на влошаващите се условия в глобалната икономика", допълни той.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се повиши в края на септември до 83,4 пункта от 79,9 пункта през август и предварителен индекс на ниво от 82,4 пункта, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се подобри до 108,5 от 105,3 пункта в края на август и над предварителен индекс за септември от 106,9 пункта.

Историята показва, че когато потребителите се чувстват по-добре в настоящето и не толкова добре по отношение на бъдещето развитие, това е предвестник за икономическо забавяне.

В същото време едногодишните потребителски инфлационни очаквания се повишиха в края на настоящия месец до 2,8% от 2,7% през август, а петгодишните инфлационни очаквания отслабнаха до 2,4% от 2,6% месец по-рано.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg