EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: По-слабо представяне на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: По-слабо представяне на икономиката

mail16:01 | 01.04.2022прегледи 1335 коментарикоментари 0


Икономиката на Съединените щати отбеляза края на 2021 година със здравословен годишен темп на нарастване от 6,9 процента за периода октомври-декември, което е малко под предишните оценки, съобщи американското правителството, цитирано от Асошиейтед прес. 

За цялата 2021 г. общото производство на стоки и услуги в САЩ (брутният вътрешен продукт) се е повишило с 5,7 процента, отчитайки най-бързия си растеж за календарна година от 1984-а, когат показателят достигна 7,2 процента.

Растежът обаче вероятно ще се забави рязко през настоящата година, особено през първото тримесечие. Очаква се по-високата инфлация да окаже натиск върху потребителските разходи, тъй като американците гледат по-скептично на икономиката. 

Продажбите на жилища намаляха, след като Управлението за федерален резерв на САЩ започна да вдига лихвените проценти, което тласна силно нагоре лихвите по ипотеките. 

Износът може да отслабне заради нарушеното функциониране на отвъдокеанските икономики вследствие на руската инвазия в Украйна.
           
За тримесечието януари-март на 2022 г. най-силно негативно влияние върху растежа ще окаже резкият спад на обема стоки, които фирмите възстановяват по своите рафтове и складове. 

През четвъртото тримесечие на миналата година компаниите се ангажираха с огромно натрупване на запаси, в опит да изпреварят проблемите с веригата за доставки за зимните празници, припомня АП.

Това възстановяване на запасите добави цели 5 процентни пункта към растежа на БВП през четвъртото тримесечие - тласък, който не се повтори през първите три месеца на тази година.

Стабилните потребителски разходи вероятно са довели до повече внос през първото тримесечие, прогнозират икономисти, докато по-силният долар и забавеният растеж в партньорски икономики намалиха износа на САЩ. Очаква се комбинацията от двете да отслаби американската икономика през първото тримесечие.


Тагове: САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053