EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: По-висок ръст на БВП очакват експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: По-висок ръст на БВП очакват експерти

mail16:40 | 27.09.2017прегледи 9482 коментарикоментари 0


Според  ново проучване на американската Национална асоциация за бизнес икономика (NABE)  очакванията на анкетираните са за ръст на БВП на годишна база с 2,8% през третото и с 2,5% през четвъртото тримесечие на 2017-а година, като това представлява леко повишение спрямо предходните прогнози за растеж съответно с 2,5% и с 2,4%. В същото време те оставиха без промяна досегашната си прогноза за икономическа експанзия от 2,2% през настоящата година, очаквайки ускоряване на растежа на БВП до 2,8% през 2018-а година.

Септемврийското проучване сред 47 водещи бизнес икономисти, което беше проведено по време на урагана "Харви" и преди урагана "Ирма", показва, че се очаква продължаване на икономическата експанзия и на растежа на заетостта в САЩ през настоящата година, както и високи, но постепенно намаляващи очаквания за прокарване на данъчната реформа и на инфраструктурните планове на администрацията на президента Тръмп до края на 2018-а година.

Анкетираните икономисти запазват юнската си прогноза за средномесечен растеж на новите работни места със 178 хиляди през 2017 година - малко под 187-те хиляди, отчетени през предходната година. Те вярват, че това относително скромно забавяне ще продължи и през 2018-а година, като средната им прогноза е за 160 хиляди нови работни места на месец. Въпреки прогнозираното забавяне, участниците в проучването на NABE очакват намаляване на нивото на безработица до 4,4% през тази и до 4,2% през следващата година, като тези нива ще бъдат значително по-ниски от безработицата на ниво от 4,9% през 2016 година.

Мнозинството бизнес икономисти  инфлацията да нарасне на годишна база с едва 1,5% през последното тримесечие на 2017-а година - далеч под юнските им очаквания за повишение с 1,9% в края на годината. Средните има очакванията са за повишение на основния PCE индекс с 1,9% през следващата година - под прогнозата през юни за ръст с 2,3% и под целевото ниво на Фед за инфлация от 2 на сто. Понижение до 1,9% от 2,3% има и при очакванията за растежа на индекса на потребителските цени (CPI) през 2018-а година.

Въпреки тези занижени инфлационни прогнози, участниците в последното проучване на NABE не очакват промяна в досегашната политика на Фед на постепенно увеличаване на лихвените ставки. Осреднените прогнози на бизнес икономистите са за още едно повишение на Федералната фондова лихва с четвърт процент до края на настоящата година, последвано от трикратно вдигане на лихвите ставки с общо 75 базисни пункта през 2018-а година, което означава, че те прогнозират средната стойност на основната американска лихва да достигне 2,125% догодина (спрямо настоящия ѝ диапазон между 1,00% и 1,25%).

Последното проучване на NABE обаче отчита увеличаване на рисковете пред икономическото представяне на САЩ, като вече 48% от анкетираните вярват, че балансът на рисковете натежава в низходяща посока (за по-слаб от очакваното икономически растеж), докато 43% от тях смятат, че по-големи са рисковете във възходяща посока.

Според анкетираните бизнес икономистите, три основни рискове пред икономиката на САЩ са търговският протекционизъм, значителен спад на акциите, търгувани на фондовите пазар и имиграционните ограничения, докато водещите три възходящи рискове са по-силен икономически растеж в световен план, успешното провеждане на корпоративна данъчна реформа и намаляване на индивидуалния данък върху доходите. Около 74% от участниците в проучването също така оценяват на и под 25% вероятността за икономическа рецесия в САЩ до края на тази и през следващата година.

 

 


Тагове: САЩ, БВП, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg