EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ плаща скъпо за петролния разлив в Мексико

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ плаща скъпо за петролния разлив в Мексико

mail11:30 | 05.05.2010прегледи 1442 коментарикоментари 0


Петролът, който блика от подводния кладенеца в Мексиканския залив след потъването на платформа на British Petroleum PLC - BP, може да остави трайни следи по  крайбрежието и да засегне сериозно някои от енергийните компании, свързани с инцидента, ако усилията за ограничаване на петното се окажат неуспешни, коментират експерти, цитирани от Ройтерс.
Все още е трудно да се прецени колко точно струва аварията, станала на 20 април, при която загинаха 11 работници и стана причина за огромно петролно петно, но все още неуточнените загуби продължават да нарастват.
Отстраняването на последиците от петролния разлив ще продължи дълго и ще отнеме години, а пасивите ще се измерват в милиарди долари. Единственият въпрос е дали ще са десетки милиарди или стотици милиарди, каза Дейвид Котък, председател на
 инвестиционната компания  Cumberland Advisors.
Най-застрашени са малките енергийни компании, които са свързани с разлива - Transocean Ltd, собственик на потъналата платформа и Camaron International, която й е продала оборудване за кладенеца.
Малко вероятно е British Petroleum, която експлоатираше потъналата платформа, да усети финансови притеснения, тъй като е голяма компания, но поетият ангажимент да плати обезщетения на пострадалите от разлива все пак ще засегне резервите й в брой и
цената на нейните акции, заключава Ройтерс.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg