EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Пазарът на труда се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Пазарът на труда се възстановява

mail09:35 | 30.12.2021прегледи 704 коментарикоментари 0


Броят на американците, кандидатстващи за обезщетения при безработица, миналата седмица е останал на исторически ниско ниво като отражение на силното възстановяване на пазара на труда от пандемичната рецесия, до която се стигна миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Първичните молби за помощи при безработица в САЩ се запазват на равнище 205 000. Средният четириседмичен показател, който е по-стабилен, се е повишил до малко над 206 000, отчете министерството на труда. Данните предполагат, че разпространението на варианта Омикрон не е предизвикало веднага вълна от съкращения на персонал, отбелязва АП.

Общо 1,9 милиона американци получават традиционната помощ за безработица към седмицата, приключила на 11 декември. Друга статистика, публикувана днес от министерството на търговията на САЩ, сочи, че цените на потребителските стоки са скочили с 5,7 процента през изминалите 12 месеца, отбелязвайки най-бързия си темп на растеж от 39 години. Той е отчетен в разгара на сезона на празничното пазаруване.

Ноемврийското увеличение бе предшествано от 5,1-процентов ръст за 12-те месеца до октомври. Така е продължена възходящата тенденция, довела до инфлация доста над целевите 2 процента, определени от Федералния резерв.

Потребителските разходи, на които се падат 70 процента от БВП на САЩ, са нараснали с 0,6 на сто през ноември, но са забавили темп спрямо октомври (1,4 на сто).
Личните доходи, които осигуряват бъдещите увеличения на разходите, са се повишили с 0,4 на сто миналия месец, или по-слабо в сравнение с октомври (0,5 на сто).
Продажбите на нови еднофамилни къщи през ноември са нараснали с 12,4 процента, най-бърз темп за последните седем месеца, в момент когато секторът продължава да се възползва от ниските лихви по ипотеките и силното търсене, сочат отделни статистически данни, оповестени днес от бранша в САЩ.

Увеличението през ноември е тласнало сезонно коригирания годишен темп на продажбите до 744 000 за миналия месец. Това е най-добрият резултат от април.
Средната продажбена цена на нова къща в САЩ през ноември е достигнала 416 900 долара, с 14,1 процента по-висока отпреди година.
Тази година много американци, обзети от пандемията, започнаха да търсят по-големи домове, припомня АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg