EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Отново ръст в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Отново ръст в продажбите на дребно

mail15:25 | 22.11.2022прегледи 681 коментарикоментари 0


Американците са харчели повече за покупки на дребно, ресторанти и автомобили през октомври - знак за устойчивостта на потребителските разходи в САЩ в навечерието на празничният сезон на фона на висока инфлация и растящи лихвени проценти, съобщи Асошиейтед прес.

Продажбите на дребно са се повишили с 1,3 на сто през октомври в сравнение със септември, когато показателят запази нивата си спрямо август, показват официалните данни. Увеличението се дължи предимно на продажбите на автомобили и по-високите цени на горивата. Без тяхното отчитане, разходите на дребно са нараснали с 0,9 на сто през миналия месец.

Дори коригирани спрямо инфлацията, разходите са се увеличили със солидни темпове. Цените на дребно са се повишили с 0,4 на сто през октомври на месечна основа. 

Солидните данни контрастират с мрачните резултати на веригата за търговия на дребно "Таргет" (Target), която днес обяви неочаквано слаби печалби, тъй като нейните клиенти, все по-чувствителни към ценовите изменения, намаляват разходите си.

След като много американци намалиха пътуванията и развлеченията по време на пандемията, стабилният растеж на работните места, нарастващите заплати и ръстът на спестяванията доведоха до изненадващо стабилни разходи от страна на потребителите, особено на тези с по-високи доходи.

Според икономисти два други фактора също са допринесли за доброто представяне на потребителските разходи през миналия месец: Гигантът в онлайн търговията "Амазон" (Amazon) проведе промоционалното си събитие за пазаруване "Прайм Дей" (Prime Day), а американският щат Калифорния раздаде чекове до 1050 долара, за да облекчи въздействието от инфлацията върху домакинствата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg