EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ остави търговските санкции срещу Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ остави търговските санкции срещу Куба

mail11:32 | 04.09.2010прегледи 668 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама продължи с една година действието на търговските санкции срещу Куба, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на меморандум на Белия дом.
Наказателните мерки, наложени в съответствие със Закона за търговия с врага, остават в сила до 14 септември 2011 г. Обама подчертава в меморандума, изпратен до държавния секретар Хилари Клинтън и министъра на финансите Тимъти Гайтнър, че според него продължаването на действието на санкциите "отговаря на националните интереси на Съединените щати".
Едностранните американски търговско-икономически санкции срещу Куба са в сила още от 1961 г. През 1996 г. Конгресът на САЩ прие закон за затягане на санкциите, който по-конкретно позволява да бъдат завеждани съдебни искове срещу чуждестранни компании, извличащи полза от американска собственост, национализирана от кубинските власти.
След идването си на власт през януари миналата година, Барак  Обама неведнъж е давал израз на желанието си да започне широк диалог с Куба. Американският президент обаче поставя като предварително условие предприемането на определени стъпки от властите в Хавана, по-конкретно прекратяване на репресиите, освобождаване на всички политически затворници и спазване на основните граждански права.
Иначе американският президент вече отмени някои наказателни мерки срещу Куба, като през април, например, премахна редица ограничения за пътуване до островната държава в Карибско море на гражданите на САЩ от кубински произход.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg