EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ недоволни от ЕК заради Apple, Google + други

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ недоволни от ЕК заради Apple, Google + други

mail17:10 | 16.02.2016прегледи 1653 коментарикоментари 0


Министърът на финансите на САЩ Джак Лу заяви, че разследванията на ЕК срещу американски фирми са манипулирани и заплаши с ответни мерки, ако Европа не промени позицията си, предаде Франс прес.
В писмо от 11 февруари, адресирано до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Лу пише за европейските разследвания на финансови практики за избягване на данъци, прилагани от мултинационални компании като "Епъл", "Гугъл", "Амазон" и "Макдоналдс".
Според него тези разследвания съдържат обезпокоителни прецеденти в сферата на международната данъчна политика. По думите му ЕС "иска да наложи на американските предприятия глоби за милиарди долари, което е много повече от глобите, които иска да наложи на неамериканските компании".
"Настояваме този подход да бъде преразгледан", пише Лу, изтъквайки, че Вашингтон споделя желанието на Брюксел да направи всичко, за да попречи на мултинационалните компании да се регистрират в страни с ниски или несъществуващи данъци. Американският министър на финансите намеква, че в противен случай САЩ могат на свой ред да вземат под прицел фирми от Стария континент, отбеляза Франс прес.
Европейската комисия отхвърли днес всички критики на Съединените щати. Нейният говорител Рикардо Кардосо отбеляза, че европейското право се прилага на недискриминационен принцип за всички действащи в Европа компании и няма абсолютно никакви предразсъдъци спрямо американските предприятия. Той уточни, че от 700 милиона евро укрити данъци, които трябва да възстановят многонационални компании, 500 милиона дължат европейски фирми.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 867