EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ на крачка от нулеви лихви?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ на крачка от нулеви лихви?

mail10:02 | 16.10.2019прегледи 694 коментарикоментари 0


Съединените щати са само на една крачка от въвеждането на нулеви лихви или дори още по-ниски. Това предупреди икономистът и бивш министър на финансите Лари Самърс, цитиран от CNBC.

"Това е един много различен свят. Ще трябва да мислим за политиката за стабилизиране. Институциите трябва да мислят за инвестиционната си политика в съвсем различен аспект, когато имаме черна дупка и свят с нулеви лихви“, коментира Съмърс, който беше министър на финансите по времето на президента Бил Клинтън.

Без значителна промяна в САЩ, Самърс прогнозира, че има малък шанс лихвените ставки, определени от Федералния резерв, да останат над нулата.

"Ние сме на една крачка разстояние от въвеждането на нулеви лихви или дори още по-ниски“, предупреди Самърс.

Бившият министър на финансите на САЩ каза още, че вижда потенциална рецесия на хоризонта, но според него рискът това да се случи през следващата година е под 50%.

"Пазарът очаква поне още едно намаляване на лихвените ставки на Федералния резерв преди 2020 година", добави Самърс.

На последното си заседание Федералният резерв намали водещите си лихви с четвърт пункт до диапазона от 1.75 до 2 процента, като намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите.

През последните седмици Федералният резерв е изправен пред безпрецедентна публична критика от страна на президента на САЩ, който твърди, че централната банка не е понижила достатъчно лихвените проценти.

На 1-ви октомври Доналд Тръмп заяви в Туитър, че лихвените проценти са твърде високи и че служителите на Фед са най-лошите врагове на американската икономика.

В отговор на президента, председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че според него Федералният резерв трябва да е абсолютно независим от политиците.

Пауъл заяви, че икономиката на САЩ като цяло е "на добро място" въпреки "някои рискове и предизвикателства", докато инфлацията е близо до целевото ниво от 2 на сто.

"Като цяло икономиката на САЩ е на добро място. Въпреки че ние вярваме, че стратегията и нашите финансови инструментите са били и остават ефективни, икономиката на САЩ, подобно на другите напреднали икономики по света, е изправена пред някои дългосрочни предизвикателства като ниския растеж, ниската инфлация и ниските лихвени проценти", подчерта Пауъл.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159