EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ може да купи облигации над $600 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ може да купи облигации над $600 млрд.

mail11:10 | 06.12.2010прегледи 453 коментарикоментари 0


Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ може да похарчи над планираните 600 милиарда долара за купуването на американски държавни облигации, ако икономиката не отговори адекватно или безработицата се запази на прекалено високо равнище, посочи председателят на управителния съвет на УФР Бен Бърнанке, цитиран от световните агенции.
Централната банка редовно ще преглежда политиката си и може да купи повече или по-малко количество държавни облигации в зависимост от това накъде поема икономиката, добави Бърнанке.
В интервю за телевизионното предаване на Си Би Ес "60 минути" Бърнанке отбеляза, че действията на УФР целят укрепване на все още крехкото икономическо възстановяване. Той отхвърли критиките, че предприетите мерки ще увеличат инфлацията, отбеляза Reuters.
Според него ще бъдат необходими 4-5 години за нормализиране на равнището на безработица от ноемврийските 9,8 процента до 5-6 процента.
Бърнанке отговори положително на въпроса дали централната банка може да купи повече от оповестените през ноември държавни облигации на стойност 600 милиарда долара.
"Със сигурност е възможно. Това зависи от ефективността на програмата. Зависи от инфлацията. И най-накрая зависи от това как изглежда икономиката", каза Бърнанке.
Много икономисти, някои републикански депутати и малка, но гласовита общност от високопоставени служители в УФР се тревожат, че действията на централната банка няма да допринесат особено за насърчаване на икономическия растеж, като лихвите вече са на необичайно ниско равнище, отбелязва Reuters.
Те са обезпокоени, че голямото купуване на държавни облигации ще доведе до деформации на финансовите пазари и евентуално ще доведе до балон на активите на неочаквани места.
"Един от митовете, които съществуват е, че това, което правим, е да печатаме пари", заяви Бърнанке.
"Ние не печатаме пари. Количеството на валута в обращение не е променено. Паричното предлагане не се променя по никакъв значим начин", добави той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg