EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ критикува Китай за курса на юана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ критикува Китай за курса на юана

mail11:00 | 13.09.2010прегледи 926 коментарикоментари 0


Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър твърди, че Китай е положил "много, много малко усилия", за да повиши курса на националната си валута.
В интервю за днешното издание на в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес, Гайтнър посочва, че ангажиментът на Пекин от средата на юни да остави юана да се движи свободно спрямо долара е "много важна мярка". "Оттогава обаче те са направили много, много малко. Те оставиха (валутата си) да се повиши много, много слабо", със съжаление констатира Гайтнър.
Гайтнър, който трябва да бъде изслушан в четвъртък от Конгреса по подозрения за валутни манипулации на Китай, допълни, че "разбира се" той е неудовлетворен от напредъка по този въпрос, след като търговският дефицит с Китай е достигнал 25,9
милиарда долара през юли.
"Много е важно за нас, а според мен и за Китай - и мисля, че те го признават, (юанът) да бъде оставен да поскъпна за продължителен период, продължава американският финансов министър.
В средата на юни Пекин се ангажира да остави юана да се движи по-свободно спрямо долара, като въведе отново граници за отклоняване с 5 на сто от курса, който всеки ден се фиксира.
Оттогава обаче юанът поскъпна едва с 1 процент спрямо долара, а в същото време някои американски конгресмени са на мнение, че китайската валута би трябвало да поскъпне с 40 процента, за да достигне реалния си курс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039