EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ кредитира два реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ кредитира два реактора

mail14:00 | 26.02.2014прегледи 891 коментарикоментари 0


Правителството на САЩ ще отпусне заем от 6,5 милиарда долара за строителството на два нови реактора. Съответното споразумение се подписа в щата Джорджия, според министърът на енергетиката Ърнест Мониз, цитиран от ИТАР-ТАСС. Двата нови реактора ще са на АЕЦ "Вогтъл", която е първият подобен проект, изпълняващ се в САЩ през последните близо 30 години. "Технологиите, които ще бъдат използвани, са от ново поколение в атомната енергетика", допълни Мониз. Той подчерта, че те са по-безопасни.

Комисията по ядрено регулиране на САЩ даде лиценз за строителството на два нови реактора на АЕЦ "Вогтъл" през 2012 година. Преди това подобен документ в САЩ е издаван през 1978 година. Причината за тази голяма пауза бе взривът на 28 март 1979 година на втори енергоблок на АЕЦ "Три Майл Айлънд" в град Харисбърг, щата Пенсилвания. При инцидента имаше изтичане на радиоактивни продукти в атмосферата, а в близката река бяха изхвърлени 185 кубични метра слабо радиоактивна вода. От района
бяха евакуирани 200 000 души. Работата по почистването на разрушения енергоблок продължиха 12 години. Аварията бе определена като най-голямата в САЩ и след нея в страната не са се строили реактори.
Сегашното решение на властите да отпуснат заем за изграждането на два нови реактора показва волята им да подкрепят атомната енергетика в САЩ, коментират американски експерти, цитирани от ИТАР-ТАСС.
 


Тагове: реактори, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg