EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ искат петролно ембарго за С.Корея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ искат петролно ембарго за С.Корея

mail11:49 | 07.09.2017прегледи 9350 коментарикоментари 0


САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун, а също и забрана той да пътува в чужбина. Това предвижда представената от САЩ проекторезолюция в съвета, с която Ройтерс е успял да се запознае, съобщава БТА.

Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян.
Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е "малко преждевременен". Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица.

Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея, който доставя и почти целия й необходим петрол. Китай и Русия са двете от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп имаше телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин, но не стана ясно дали двамата са разговаряли за нови санкции срещу Пхенян, които биха били най-тежките, налагани досега. След разговора Тръмп каза само, че военни действия срещу Северна Корея не са първият избор на САЩ, "но нека да видим какво ще се случи".

Москва и Пекин остро осъдиха последния ядрен опит на КНДР, като същевременно изразиха позиция, че севернокорейският възел може да бъде разрешен единствено с мирни средства, чрез диалог и преговори, и призоваха и Вашингтон, и Пхенян към сдържаност.

С последните наложени от Съвета за сигурност санкции на 5 август на Северна Корея бе забранено да изнася въглища, желязо, олово и морски храни - все важни продукти, произвеждани от нея, на които тя разчита за валута.

Новата проекторезолюция на САЩ, подкрепяна и от Великобритания и Франция, предвижда освен петрол, да бъде забранен вносът в Северна Корея на кондензат, рафинирани петролни продукти и течен природен газ.

Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че подготвя нови санкции в отговор на последния ядрен опит на Северна Корея като допълнение към санкциите, предвиждани от ООН, предаде Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098