EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Инфацията се забави до 6,3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Инфацията се забави до 6,3%

mail10:06 | 31.05.2022прегледи 763 коментарикоментари 0


Инфлацията в САЩ, която се наблюдава под лупа от Управлението за федерален резерв (УФР), е нараснала с 6,3 на сто през април спрямо предходната година и е малко под регистрирания през март максимум от четири десетилетия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на министерството на търговията. Това е първото забавяне на инфлацията от ноември 2020 г. 

Данните се добавят към други неотдавнашни знаци, показващи, че инфлацията остава висока и продължава да създава трудности за милиони домакинства в САЩ, но темпът й на растеж засега се забавя.

Според доклада на ведомството потребителските разходи са се увеличили със "здравословните" 0,9 на сто от март до април, изпреварвайки месечното равнище на инфлацията за четвърти пореден месец. А желанието на потребителите в САЩ да продължават да харчат свободно въпреки по-високите цени спомага за да поддържането на икономиката в добро здрави. Но пък това харчене поддържа високите цени и може да направи още по-трудна задачата на УФР да удържи инфлацията, посочва АП.

На месечна основа цените са се повишили с 0,2 на сто от март до април, което е спад спрямо увеличението от 0,9 на сто от февруари до март. 

Въпреки това инфлацията остава болезнено висока и оказва невероятно тежък товар най-вече върху домакинствата с ниски доходи, много от тях от афроамерикански произход или испаноговорящи. Нарасналото търсене на обзавеждане, домакински уреди и други стоки, съчетано с недостиг по веригата доставки, започна да покачва цените още преди година. 

Потребителите са пренасочили разходите от стоки към услуги като самолетни билети и развлекателни дейности. Тази тенденция може да помогне да се "охлади" инфлацията през идните месеци, въпреки че не е ясно с колко. Цените на услуги като хранене в ресторанти, самолетни билети и хотелски стаи също са скочили.

Председателят на УФР Джером Пауъл обеща да продължи да повишава ключовия краткосрочен лихвен процент, докато инфлацията не се понижи ясно, убедително и трайно. /БТА


Тагове: САЩ, инфлация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg