EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ инвестират в африканския “Меден пояс”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ инвестират в африканския “Меден пояс”

mail08:40 | 09.11.2023прегледи 714 коментарикоментари 0


САЩ инвестират стотици милиони долари в опит да се доближат до вложенията на Китай в африканския “Меден пояс” (Централна Африка, разположен между границите на Северна Замбия и южната част на Конго и е известен с мините си за добив на промишлена мед).

Регионът е богат на минерали, които са изключително важни за производството на батерии и на други компоненти за източниците на възобновяема енергия. Което прави Замбия и Демократична република Конго последните арени на битка за надмощие между Вашингтон и Пекин.

Американците се включват малко късно в състезанието, защото Китай вече е инвестирал почти 1 трлн. щ. долара в инфраструктурни проекти в развиващите се държави през последното десетилетие чрез инициативата на президента Си Дзинпин “Един пояс, един път”.

Съединените щати обаче в момента влагат средства в коридора Лубиту – 100-годишна железопътна линия, която свързва ключви африкански мини с анголското пристанище Лубиту на Атлантически океан. Това е част от американските амбиции да оспорят доминиращата позиция на китайците. Тези инвестиции могат да предложат бърз маршрут до Съединените щати и Европа за превоз на важните минерали.

Същевременно, новоучредената фирма от Силициевата долина KoBold, подкрепена от Бил Гейтс и от компанията за изкуствен интелект OpenAI на Сам Алтман, работи усърдно за трансформирането на огромните си медни залежи в Северна Замбия в мина, която ще е най-облагодетелствана от проекта за коридора Лубиту. През 70-е години на миналия век Китай първо построи железопътна линия от “Медния пояс” на изток до пристанището Дар ес Салаам в Танзания.

По-късно китайска държавна компания възстанови ключов железопътен маршрут в Ангола, за който е платила 2 млрд. долара. През последните десет години китайците са инвестирали почти 1 трлн. щ. долара в инициативата “Един пояс, един път” за инфратруктурни проекти в развиващите се държави. 

Проблемът е, че Китай не само доминира в инфраструктурата, но и по-голяма част от производството на мед на Конго е под контрола на китайскит компании, а в мините на Замбия има съвсем малки американски инвестиции. Тук влиза KoBold с амбициите си да изгради медна мина, която да се възползва пълноценно от проекта за коридора Лубиту.

Източник: Банкеръ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg