EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Изненадващ спад в промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Изненадващ спад в промишлеността

mail12:07 | 20.06.2022прегледи 801 коментарикоментари 0


Американското промишлено производството e намаляло неочаквано през май на месечна основа, съобщи Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ. Това се разглежда като знак за охлаждане на икономическата активност, в момент когато централната банка агресивно затяга паричната си политика, за да укроти инфлацията, посочва Ройтерс.

Продукцията на американските заводи се е понижила с 0,1 на сто през май, след като отчете увеличение от 0,8 на сто през април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че производството ще нарасне с 0,3 на сто през май. 

Това е първият спад на показателя от януари досега, след като по-рано през седмицата данни показаха и по-ниски продажби на дребно през май, както и рязъко понижение в строителството на нови жилища и издадените разрешителни за строеж в най-голямата икономика в света.

Все пак на годишна основа промишленото производството бележи растеж от 4,8 на сто, в сравнение с май 2021 година.

Изненадващият спад на американското промишлено производство през май бе предшестван от ръстове на показателя със средно около 1 на сто в продължение на три месеца.

Миналия месец производството на нетрайни продукти е нараснало с 0,1 на сто, подкрепено от увеличението на петролните продукти и въглищата, което компенсира спадовете в производството на храни, напитки и тютюневи изделия, както и на хартия.

Производството на дълготрайни стоки обаче е намаляло с 0,2 на сто, тласнато надолу от спад при машините и оборудването, както и при продуктите от дървесина. Автомобилните заводи отчитат растеж от 0,7 на сто през май след увеличение с 3,3 на сто през април.

Промишленото производство, което представлява 12 на сто от икономиката на САЩ, получава тласък от силното търсене на стоки, но разходите постепенно се насочват обратно към сектора на услугите, докато продължаващата война на Русия срещу Украйна и китайската политика на нулева толерантност към коронавируса допълнително нарушават веригите за доставки, посочва Ройтерс.

Силният долар, който е резултат от повишаването на лихвените проценти, може да затрудни американски износ, допълва агенцията.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139