EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Изненадващ ръст на заетостта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Изненадващ ръст на заетостта

mail07:02 | 08.06.2020прегледи 437 коментарикоментари 0


Най-важният доклад за този месец - за заетостта и безработицата през май, отчете изненадващ ръст на заетостта от 2.5 милиона, което се оказа далеч по-добре от очакванията на анализаторите за загуба на 8 милиона работни места. За сравнение през април бяха загубени 20.537 милиона работни места.

В същото време нивото на безработицата се понижи до 13.3%, спрямо 14.7% през април. Средните очаквания на пазара бяха за 19.5% безработни.

Средното почасово възнаграждение се понижи с 1%, при очаквания за ръст от 1% през май и повишение от 7% месец по-рано. На годишна база почасовото възнаграждение е нараснало с 6.7%, което отново се оказа под средните очаквания за повишение от 8.5%.

Проучванията на Министерството на труда обхващат периода, включващ 12-то число на месеца, което означава, че докладът от май ще включва само най-ранните етапи на възстановяване на икономическата активност в някои части на САЩ на фона на коронавирусната епидемия.

Но въздействията от пандемията вероятно са останали дълбоки през май. Очаква се процентът на безработицата през май да е скочил до рекордните 19.5% от 14.7%, което е най-високото в месечните данни на Бюрото по трудова статистика (BLS) от 1948 г. 

Броят на безработицата от близо 20% ще бъде надвишен само от тази по време на Голямата депресия, когато равнището на безработицата се оценява на 25%.

Проучването през май ще предостави и по-голяма яснота дали прекъсванията, предизвикани от пандемията, са превърнати в трайни загуби на работни места, за разлика от временните проблеми поради паузи в бизнес дейността. BLS призна в априлският доклад за работни места, че равнището на безработица „би било почти с 5 процентни пункта по-високо от отчетеното (при несезонирана база)“, ако работниците, класифицирани като „заети, но отсъстващи от работа поради други причини“ бяха включени в броя на безработицата като безработни при временно уволнение.

„Един показател, който ще наблюдаваме отблизо, е причината за безработицата“, пише в бележка Сам Булард, старши икономист за Wells Fargo Securities. „Настоящата рецесия е белязана от огромно увеличение на лицата, посочващи „временното уволнение“ като причина за загубата на работа, каза Булард. „Временните съкращения рядко имат голяма връзка с бизнес цикъла, докато днес почти четирима от петима работници смятат, че тяхната загуба на работа е временна. Според нас колко от тези временни уволнения се превръщат в постоянни остава основният въпрос, на който трябва да се отговори.“

Бюрото по статистика на труда обяви в петък, че американската икономика е загубила 20.5 милиона работни места през април. Това е най-големият спад на работните места откакто правителството започна да проследява данните през 1939 г.

„Очакваме още повече намаление на заетостта в различни отрасли, отколкото през последните два месеца“, казва в бележка икономистът на UBS Сет Карпентер. „От март до април свободното време представлява 40% от спада на частната заетост, въпреки че представлява само 13% от частните заплати. През май индустриите, работещи от дома, вероятно продължават да наблюдават по-бавни съкращения, отколкото в по-широката икономика. Търговията с общи стоки вероятно изпитва по-бърз спад на заетостта след затваряне на бизнеса."

През април средните часови доходи скочиха с рекордните 4.7% спрямо предходния месец, което отразява непропорционалната такса, която пандемията имаше за работниците с ниски заплати. Очаква се темпът на растеж да стане умерен през следващите месеци, но да се ускори на годишна база.

И все пак, преди доклада за работни места през май, някои други проучвания сочеха окуражаващи данни за новите съкращения на работни места спрямо април, което предлага известна надежда за по-нататъшно облекчаване на намаляването на заплатите в доклада на BLS. Отблизо гледаният доклад за ADP относно частните заплати, публикуван в сряда, показа, че частните работодатели са съкратили едва 2.76 милиона работни места през май, или по-малко от една трета от очакваните 9 милиона, и само част от 19.6 милиона през април./Инфосток


Тагове: САЩ, заетост
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036