EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ изнася за ЕС скъп петрол по 2.1 млн.барела дневно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ изнася за ЕС скъп петрол по 2.1 млн.барела дневно

mail16:40 | 24.03.2023прегледи 1487 коментарикоментари 0


Доставките на петрол от САЩ за Европа достигнаха рекордните 2,1 милиона барела на ден през март, според данни на Ройтерс. Износът беше подкрепен от слабото търсене от американските рафинерии и по-ниската цена на американския лек суров петрол (WTI) в сравнение с Brent на пазарите. 

Данните засилват ролята на САЩ по отношение на енергийните доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много рафинерии в САЩ затвориха за планирани ремонти и модернизации през първите месеци на годината. Това натежа върху цената на WTI, докато в същото време цената на сорта Brent беше подкрепена от проблемите около петрола от норвежкото находище Johan Sverdrup, както и липсата на руски петрол на европейския пазар. 

В края на януари спредът между двата основни вида петрол на пазара надхвърли 7 долара за барел, което насърчи сключването на сделки с американски износители. Очакванията са търсенето на американския тип петрол да продължи, тъй като разликата в цените остава висока, допълват анализаторите от Kpler. 

Цената на петрола на световните пазари падна до 15-месечно дъно след опасения, че сътресенията в банковия сектор донесоха. Сега обаче търговията се успокои и цените отново тръгнаха нагоре. 

Лекият суров петрол се търгуваше за малко над 68 долара за барел, което е ръст от 1,3 процента, а европейският сорт Брент се повиши с 1,2 процента до близо 75 долара за барел.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg