EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

САЩ изместват Русия по добив на петрол/газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ изместват Русия по добив на петрол/газ

mail12:00 | 09.10.2013прегледи 544 коментарикоментари 0


САЩ могат още през текущата година да заемат първо място в света по общ обем на добива на петрол и природен газ, надминавайки Русия. Това посочва в. "Уолстрийт джърнъл', цитиран от ИТАР-ТАСС.
САЩ са на път тази година да надминат Русия като най-големия световен производител на петрол и газ, ако това вече не е станало, отбелязват анализаторите на изданието.  Американският внос на природен газ през последните пет години се е свил с 32 процента, а на петрол - с 15 процента, свивайки търговския дефицит на страната.
"Това е забележителен обрат. Това е нова ера на мислене относно пазарните условия, както и относно възможностите, създадени от тези условия, за каквато не бихте и мечтали и след милион години", заявява Адам Шимински, ръководител на Американската агенция за информация по енергията. Според данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) миналата година в САЩ за първи път от 1982 година е бил добит  повече природен газ отколкото в Русия. Увеличаването на руския износ на газ е възпрепятствано от засилването на конкуренцията на този пазар и от спада в европейската икономика, посочва "Уолстрийт джърнъл". Увеличаването на добива на енергийни суровини в САЩ се дължи на засиления добив на петрол от находищата в Тексас И Северна Дакота, както и на използването на най-новите технологии за добив на природен газ.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg