EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Защо дълговете от +$1,1 трлн. не тревожат анализаторите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Защо дълговете от +$1,1 трлн. не тревожат анализаторите?

mail12:04 | 05.03.2024прегледи 1216 коментарикоментари 0


Американците са натрупали рекордни задължения по кредитни карти през 2023 г. - над 1,1 трилион долара.

На фона на повишените лихвени проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, насочени към овладяване на високата инфлация, поскъпва и кредитирането, което води до увеличаване на дълговете на американците.

Въпреки това една ли през тази година ще бъдем свидетели на масово свиване на потребителските разходи зад Океана, посочват финансови анализатори. 

Задълженията по кредитни карти в САЩ може и да са се повишили рязко в номинално изражение, но ако бъдат коригирани спрямо инфлацията, те се оказват с близо 20 на сто под пиковите стойности, достигнати в края на 2008 г. Това сочи анализ на онлайн приложението за финансови консултации WalletHub, базиран на данни на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Също така изглежда, че потребителите в САЩ са подготвени да се справят със задълженията по кредитните си карти, посочват икономисти.

"Потребителите (в САЩ - бел. ред.) все още разполагат с много пари, които могат да харчат. Заради това данните, свързани със задълженията по кредитните карти, често се тълкуват неправилно", посочва пред CNN Ръсел Прайс, главен икономист на американската финансова компания Ameriprise Financial, специализирана в управлението на активи.

"Задълженията по кредитните карти никога не са били толкова значителни, но същевременно сме свидетели на рекордни доходи на потребителите и на висока трудова заетост", отбелязва Ръсел Прайс.

Задълженията на американците по кредитни карти 

Задълженията по кредитните карти на потребителите в САЩ са достигнали над 1,13 трилиона долара през периода от октомври до декември 2023 г. в номинално изражение, по данни на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Тази цифра звучи стряскащо, но проблемът не е толкова сериозен, тъй като около 55 на сто от притежателите на кредитни карти в САЩ погасяват изцяло задълженията си всеки месец, посочва главният икономист на Ameriprise Financial Ръсел Прайс.

Потребителите в САЩ са дължали средно по 6864 долара през четвъртото тримесечие на 2023 г. по кредитните си карти. Това сочи анализ на американската финансова компания LendingTree, който се базира на 350 000 доклада за кредитни задължения.

Дълговете на потребителите в САЩ се увеличават

Като цяло задълженията на домакинствата в САЩ (включително салдата по кредитни карти) са се увеличили до нов връх от 17,5 трилиона долара през последната четвърт на миналата година. Това представлява нарастване с 1,2 на сто прямо предходното тримесечие.

Икономисти и финансисти обаче не смятат, че тази ситуация буди тревога, тъй като пазарът на труда в САЩ остава стабилен, а ръстът на заплатите изпреварва инфлацията. Това означава, че голяма част от американците все още могат да изплащат дълговете си, да отделят пари за спестявания и да продължат да харчат, посочва CNN.

"Въпреки че ръстът на кредитите се ускорява, а разходите за обслужването им се увеличават, при което броят на просрочените задължения нараства, общата кредитна картина в САЩ не е тревожна", посочва в паметна бележка Грегъри Дако, главен икономист в подразделението EY-Parthenon на финансово-консултантската компания Ernst and Young.

Все пак в САЩ не липсват икономически проблеми, отбелязват анализатори. 

Инфлацията в страната все още остава висока, въпреки че се е понижила значително от април 2023 г. насам, по данни на tradingeconomics.com. Цените са високи, а снижаването на инфлацията означава, че те няма да спаднат, а просто ще се покачват по-бавно. Американците са изправени и пред поскъпнало кредитиране, което затруднява редица кредитополучатели при обслужването на заемите им. 

На този фон едва ли е толкова оправдан оптимизмът на редица анализатори в САЩ, че увеличаването на задълженията по кредитните карти на потребителите в страната не би трябвало да предизвиква тревога. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158