EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ-ЕС: Заплахите за високи мита продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ-ЕС: Заплахите за високи мита продължава

mail11:40 | 12.03.2018прегледи 2770 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще спести на Европейския съюз митата върху стоманата и алуминия, ако ЕС се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки, предаде Франс прес.
Огласените от Тръмп мита от 25 процента върху вносната стомана и от 10 процента върху вноса на алуминий се оспорват от европейските и от други търговски партньори на САЩ като Япония. Те обаче не бяха удовлетворени от разговорите в Брюксел.
"Европейският съюз, чудесни страни, които се отнасят зле със САЩ в търговията, се оплакват от митата върху стоманата и алуминия. Ако те се откажат от ужасните си пречки и мита върху американските стоки, ние ще се откажем от нашите. Ако ли не, ще въведем мита за колите и т.н. Справедливо!", написа президентът в Туитър.
Европейците изразиха разочарованието си пред постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, който беше в Брюксел за отдавна планирана среща с европейския комисар за търговията Сесилия Малмстрьом и японския министър на икономиката Хирошиге Секо. ЕС, както и Япония, иска да бъде освободена от американските мита.
"Дискусията беше откровена, но не получихме яснота за процедурата за освобождаване и следващата седмица разговорите ще продължат", съобщи Малмстрьом в акаунта си в Туитър след срещата, продължила около четири часа.

Републиканският сенатор Джеф Флейк заяви, че ще предложи законопроект, който да анулира издадения в четвъртък указ на президента на САЩ Доналд Тръмп за въвеждане на 25 процентно мито за вноса на стомана и на 10 процентно мито за вноса на алуминий. В поредица съобщения в Туитър, непосредствено след като Тръм подписа указа за митата, Джеф Флейк- републиканец от Аризона, който е чест критик на американския президент, каза, че митническите тарифи представляват "брак между две смъртоносни за икономическия растеж отрови - протекционизмът и несигурността". "Ще подготвя незабавно и ще предложа законопроект, който да анулира въведените от Тръмп мита и призовавам колегите ми да го гласуват, преди това упражнение в протекционизъм да нанесе повече щети на нашата икономика", посочи той.

Трябва да се има предвид, че Джеф Флейк изглежда има подкрепата на редица висши републикански представители в Капитолия. Необходими са само няколко републиканска гласа в Сената за одобрението на подобен закон, като неговото гласуване вероятно няма да представлява сериозен проблеми и в Конгреса на САЩ. Но, разбира се, президентът Доналд Тръмп ще наложи вето на подобен законопроект.

Междувременно сенатор Орин Хейч, който е председател на финансовата комисия на Сената, определи митническите тарифи като "увеличение на данъците за американските производители, работници и потребители", а председателят на Конгреса - Пол Райън заяви още преди указа на Тръмп, че подобни митнически тарифи биха имали "непредвидими последици".

Агенция MarketWach напомня, че в сряда група от 107 републикански депутати е изпратила писмо на Доналд Тръмп, в което се описва детайлно тяхното противопоставяне на високите мита. Много от тях се притесняват, че тези мита ще навредят на американските работници и индустрии и рискуват да предизвикат катастрофална търговска война с важни партньори на САЩ.


Тагове: САЩ, ЕС, мита
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144