EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ е „за” шистовия газ в цял свят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ е „за” шистовия газ в цял свят

mail15:20 | 25.08.2010прегледи 1554 коментарикоментари 0


САЩ предложиха да помогнат на страни като Индия и Китай да развиват експлоатацията на шистов газ - сектор, който се разраства в Северна Америка и на който американските ръководители гледат като на по-чист източник на енергия, предаде Франс прес.
Двайсет страни, сред които България и Румъния, участваха в двудневни дискусии във Вашингтон по инициатива на Съединените щати.
Някои експерти прогнозират, че шистовият газ, маргинален сектор допреди десетина години, може да стане доминиращ на газовия пазар до 2030 година.
Шистовият газ се извлича от резерви на голяма дълбочина, смятани досега за невъзможни за експлоатация, докато не бяха открити нови методи на сондиране. Цените за експлоатацията им обаче са по-високи отколкото при обикновения природен газ, а някои еколози се опасяват от отражението на експлоатацията им върху питейната вода.
Според международния координатор по енергийните въпроси в Държавния департамент Дейвид Голдуин, разработката на шистов газ "отговаря преди всичко на въпроси от сферата на националната сигурност и борбата с климатичните промени". Той изтъкна, че особено в Източна Европа въпросът опира до диверсификация на предлагането.
В България потенциал за добив на шистов газ има в скални комплекси в централната северна част и в североизточната част на страната, стана ясно от съобщение на българското Министерство на икономиката, енергетика и туризма.
Поскъпването на нефта и като  следствие - на природния газ, повишава интереса към  разработването на такива находища. Това е начин за реална  диверсификация на енергийните доставки и съвпада с един от  основните приоритети в стратегията за развитие на сектора -  насърчаване използването на местни ресурси, посочват от икономическото министерство, уточниха през юли от МИЕТ.
За първи път фирма "Дайрект Петролеум България" регистрира  геоложко откритие на шистов газ на база сондиране в скални  комплекси. Счита се, че потенциалът на находището е значителен.  Промишлен добив на шистов газ може да се очаква след 5 до 10  години - такава оценка дават редица експерти, базирайки се на  сроковете за оценка на находище, избор на технология за добив,  изграждане на добивна и транспортна инфраструктура и т.н.
Газ от шисти (шистов газ) е газ в плътни скали. По състав не се различава от традиционния природен газ, но добивът му е различен. До момента в страната не са извършвани геоложки проучвания специално за шистов газ и има единствено косвени данни за наличието на залежи. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046