EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

САЩ даде рамо на Apple срещу Samsung

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ даде рамо на Apple срещу Samsung

mail15:00 | 08.08.2013прегледи 429 коментарикоментари 0


Администрацията на президента на САЩ Барак Обама се притече на помощ на американската група Apple в патентната й война с конкурентната компания от Южна Корея Samsung, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Президентската администрация анулира решение, което щеше да попречи на Apple да продава някои продукти в САЩ. Правителството прибягна за целта до правото си на вето,  което не беше използвало от 1987 г. и реши да не одобрява неблагоприятно съдебно решение за Apple, взето през юни от Американската комисия за международна търговия.
Комисията беше сезирана от Samsung през август 2011 г. и въз основа на тази жалба тя прецени през юни, че някои смартфони iPhon, таблети iPad и уокмени iPod на Apple "нарушават" патентите на южнокорейската група. В резултат Комисията наложи забраната им за внос в САЩ от Азия, където Apple има изнесено производство. Това решение означаваше, че Apple не можеше да продава тези продукти на собствения си пазар.
През юни решението беше приветствано от Samsung като значима победа. Samsung и Apple спорят за патенти в съдилища на различни държави. Победата от юни си оставаше обаче символична, защото касаеше само относително стари продукти на Apple, по-специално смартфоните iPhone 3 и 4, продавани от оператора IT&T и таблетите iPad и iPad2. По-новите продукти на Apple и съответно най-продаваните, като iPhone 5, не бяха засегнати от юнското решение на Комисията.
Сега в писмо до Комисията постоянният търговски представител на САЩ Майкъл Фроман посочва, че администрацията не одобрява нейното юнско решение, но уточнява, че неодобрението не касае предполагаемите патентни нарушения от страна на Apple спрямо Samsung и посочва, че южнокорейската компания може да продължи да търси правата си в съда. Samsung обяви, че е разочарован от това развитие на нещата.
Резултатите от досегашните битки между Apple и Samsung са различни в зависимост от страните. Но решението на администрацията на Обама не бележи първо поражение за Samsung на американска територия. Миналата година в Калифорния Samsung беше обвинена в кражба на цяла серия патенти на Apple и съдебните заседатели прецениха, че тя дължи огромна глоба от 1,05 милиарда долара. Съдията по делото обаче я потвърди частично и така глобата спадна до около 600 милиона долара. Тази сума отговаря на щетите, причинени от 14 продукта на Samsung. Останалите щети от други 8 продукта, всичките смартфони, ще бъда преизчислени по време на нов процес, чиято дата така и не е установена.

 


Тагове: Apple, Samsung, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg