EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ въвеждат мита за ЕС от 1-ви юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ въвеждат мита за ЕС от 1-ви юни

mail06:40 | 01.06.2018прегледи 1821 коментарикоментари 0


Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико ще влязат в сила от 1 юни, съобщи търговският  министър на САЩ Уилбър Рос, цитиран от Асошиейтед прес.
Решението би могло да предизвика ответни мерки и да изостри допълнително напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения, отбелязва АП.
Рос уточни, че митата ще бъдат 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия.
Първоначално двете съседни страни на САЩ и ЕС бяха изключени временно от списъка с новите мита, които президентът Доналд Тръмп обяви.
Тръмп "реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.
Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" на метала, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос.
САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, подчерта Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.
"Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза още търговският министър на САЩ пред журналисти.

Европейската комисия съобщи, че на 1 -ви юни ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Комисията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му.
Уточнява се, че списъкът е бил изготвен преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий. Вашингтон днес обяви, че въвежда в действие такова решение от утре, 1 юни.
ЕК не дава подробности за съдържанието на списъка със стоки, чието обмитяване предстои. Европейските мита ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ, се посочва в съобщението.

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното решение на САЩ да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, считано от днес, предадоха Ройтерс и ДПА.
Канадската ответна мярка бе обявена от външната министърка Кристия Фрийланд. Канадските мита влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила докато САЩ не отменят техните мита.
Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще бъдат обложени.
Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане. Така, според ДПА, вече са дадени първите залпове в търговската война между САЩ и техните западни партньори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg