EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ въведоха санкциите срещу Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ въведоха санкциите срещу Иран

mail16:10 | 05.11.2018прегледи 643 коментарикоментари 0


САЩ въведоха санкции срещу повече от 700 юридически и физически лица, морски и въздушни съдове на Иран, съобщава американското Министерство на финансите, предава ТАСС.
Освен това Вашингтон наложи ограничителни мерки спрямо Организацията за атомна енергия на Иран. Санкциите се отнасят и до националната авиокомпания, както и Централната банка на Ислямската Република.

Американските санкции са позволили на Иран да обезпечи самодостатъчност на собствената си икономика, заяви върховният лидер на Ислямската Република аятолах Али Хаменеи в навечерието на въвеждането на поредния американски санкционен пакет срещу Техеран, предава РИА Новости.
Хаменеи се изказа на митинг, посветен на годишнината от взимането на американски заложници в Иран по време на Ислямската революция от 1979 година. Тогава Вашингтон прекъсна дипломатическите си отношения с Техеран и въведе ограничителни мерки. Въвеждането на нови санкции от страна на САЩ съвпадна с годишнината от този епизод на революцията.
„Важно е да разберем, че в това продължаващо 40 години противоборство победи Иранската република, а САЩ загубиха. Целта на американските санкции е да съсипят и сдържат икономиката на Иран, но всъщност те тласнаха страната към самодостатъчност“, цитира думите на върховния лидер Press TV.
По думите на аятолаха, чрез ограничителните мерки Вашингтон се опитва да постигне доминация над Техеран, каквато е имал при управлението на лоялния на САЩ режим на персийския шах.

Иран ще продължи да продава своя петрол въпреки американските санкции по отношение на Техеран, заяви в понеделник иранския президент Хасан Роухани, цитиран от ТАСС.
„Америка искаше да занули продажбата на ирански нефт... но ние продължаваме да продаваме нашия петрол и ще пробием санкциите“, заяви Роухани.
Първата част американски санкции възобнови действието си в нощта срещу 7 август. Тези ограничителни мерки обхванаха автомобилостроителния сектор на Иран, както и търговията със злато и редица други метали.
Останалите санкции, включително срещу петролния сектор, влязоха в сила на 5 ноември.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg