EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Безработицата понижена до 3,4%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Безработицата понижена до 3,4%

mail17:40 | 11.05.2023прегледи 801 коментарикоментари 0


Американските работодатели са добавили сериозните 253 000 работни места през април, което свидетелства за изненадващо силен трудов пазар въпреки повишаването на лихвите, хронично високата инфлация и банковата криза, която може да отслаби икономиката, съобщиха световните агенции.

Равнището на безработицата се е понижило до 3,4 на сто, достигайки 54-годишен минимум. Наемането на служители миналия месец е надвишило регистрираните през март 165 000 нови работни места през март и 248 000 през февруари и е на равнище, което се смята за високо според историческите стандарти.

Трудовият пазар е останал силен въпреки агресивната кампания за повишаване на лихвите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ през миналата година, за да се бори с галопиращата инфлация, отбелязва Асошиейтед прес. Съкращаването на служители остава на ниско равнище, а новите работни места на относително високо ниво. Все пак по-високите разходи по заемите след решенията на УФР са отслабили ключови сектори на икономиката, най-вече пазара на недвижими имоти.

След като е ударила 40-годишен максимум миналата година, инфлацията в САЩ се е понижила стабилно, но все още е над заложената от УФР цел за 2 на сто.

Председателят на УФР Джером Пауъл също беше малко озадачен тази седмица от устойчивостта на пазара на труда. Американската централна банка изрази опасения, че стабилният трудов пазар упражнява още по-голям натиск върху заплатите и цените. Той се надява да постигне така нареченото "меко кацане" - да охлади икономиката и пазара на труда само дотолкова, колкото да овладее инфлацията, но не да предизвика рецесия.

Според Пауъл един от начините за постигането на тази цел е работодателите да предлагат по-малко работни места. Правителството съобщи тази седмица, че новите работни места са намалели през март до 9,6 милиона, което все още е висока цифра, но е под пика от 12 милиона души през март 2022 г. и е най-малкият брой от близо две години. 

Икономисти отбелязват, че растежът на новите работни места е бил по-концентриран в развлекателните дейности и хотелиерско-ресторантьорския сектор, както и в държавната и местна администрация - сектори, в които заетостта продължава да е под предпандемичните равнища, съобщи Ройтерс.

С повишаващия се риск от рецесия и по-строгите кредитни условия на фона на напрежението на финансовите пазари, ситуацията с наемането на нови служители може да се промени бързо.

Общата теза е, че икономиката ще продължи да създава работни места поне до четвъртото тримесечие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg