EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: БВП от 2.3% за Q1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: БВП от 2.3% за Q1

mail14:31 | 02.05.2018прегледи 1822 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на 2018-а година растежът на брутния вътрешен продукт на САЩ се забави до 2,3% на годишна база от 2,9% в края на предходната година, но при осреднена прогноза на финансовите пазари за още по-слаб растеж от 2 на сто. Това показва експресна оценка на Департамента за търговия.

Забавянето на икономическата експанзия в началото на годината е в резултат на рязко отслабване на потребителските разходи, като в рамките на периода януари - март те се повишиха с едва 1,1% след ръст с цели 4% през последното тримесечие на 2017-а година, отбелязвайки най-слаб растеж от второто тримесечие на 2013-а година насам. Въпреки този по-слаб растеж, потреблението на домакинствата добави 0,73 процентни пункта към икономическата експанзия през първото тримесечие. Според редица икономисти и анализатори, това отстъпление на потребителските разходи е само временно на фона на все по-затягащия се трудов пазар и рекордно ниска безработица, както и с оглед на понижаването на данъците, което вероятно ще се почувства реално от американците през второто тримесечие.

 В същото време бизнес инвестициите продължават да се представят силно, нараствайки през първото тримесечие с 6,1% след техен растеж с 6,7% в края на 2017-а година, като бизнес разходите за оборудване се повишават с 4,7%, докато инвестициите за структурни обекти като офис сгради и сондажи нарастват с цели 12,3 на сто, добавяйки 0,76 процентни пункта към растежа на американския БВП. Най-голямото от 30 години насам съкращаване на корпоративните данъци изглежда помогна за нарастването на инвестициите в началото на годината. Складовите бизнес запаси се увеличиха до 33,1 млрд. долара от 15,6 млрд. долара през предходните три месеца, добавяйки 0,43 процентни пункта към растежа на БВП на САЩ.

Изненадващото подобряване на търговският баланс на САЩ също допринесе за икономическия растеж с 0,2 процентни пункта, тъй като износът през първото тримесечие нарасна с цели 4,8% при повишение на вноса с едва 2,6%.

Правителствените разходи се увеличиха с 1,2% след тяхно повишение с 3,0% през последните три месеца на 2017-а година, но се очаква те отново да се ускорят през второто тримесечие, след като неотдавна Конгресът на САЩ успя да одобри по-големи държавни разходи за настоящата финансова година.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна за второ поредно тримесечие с 2,7%, докато растежът на основния ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се ускори до 2,5%, отбелязвайки най-солидно повишение от 2011-а година насам.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg