EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: 3.2% ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 3.2% ръст на БВП

mail15:35 | 23.12.2022прегледи 927 коментарикоментари 0


Растежът на БВП на САЩ през третото тримесечие е коригиран към повишение до 3,2 на сто на годишна основа. Това се посочва в третата и последна оценка, публикувана от търговското министерство и цитирана от световните агенции. Първата оценка залагаше на растеж от 2,6 на сто и веднъж вече бе коригирана към повишение до 2,9 на сто. 

БВП се е свил през първите две тримесечия на годината, намалявайки с 1,6 на сто, а след това с 0,6 на сто съответно, припомня Франс прес. 

Увеличението на БВП - продукцията на икономиката в стоки и услуги - бележи връщане към растеж след двата последователни спада през тримесечията януари-март и април-юни.

Все пак много икономисти очакват икономиката да се забави и вероятно да потъне в рецесия идната година под натиска на по-високите лихви на Управлението за Федерален резерв (УФР) на САЩ в опит да се овладее инфлацията, която по-рано през годината достигна до невиждани от 80-те години на миналия век стойности, информира Асошиейтед прес.

Растежът на американската икономика през третото тримесечие се дължи на силния износ и на доброто ниво на потребителските разходи.эИнвестициите в недвижими имоти обаче са се сринали с годишен темп от 27,1 на сто заради по-високите лихви по ипотеките. Данните за БВП, оповестени от търговското министерство, са третата и последна оценка за тримесечието от юли до септември.

Анализатори, участвали в проучването на Федералната резервна банка на Филаделфия, очакват икономиката да нарасне през последните три месеца на годината, но с по-бавен темп от 1 на сто на годишна основа.

Инфлацията, която 40 години не бе проблем за американската икономика, се завърна през пролетта на 2021 година, припомня АП. Основна причина за това е неочаквано силното възстановяване от рецесията заради коронавируса, подхранвано от мащабни правителствени стимули. УФР се забави да признае сериозността на проблема с инфлацията и започна агресивното повишение на лихвите през март.

Пазарът на труда е останал устойчив, оказвайки натиск върху заплатите и цените. Работодателите са добавили 392 000 работни места по-рано този месец, а безработицата е 3,7 на сто, което е малко под най-ниското ниво от половин век. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048