EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: 30% безработица?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 30% безработица?

mail14:04 | 26.03.2020прегледи 9215 коментарикоментари 0


„Това е планирано, организирано частично спиране на американската икономика през второто тримесечие. Общата цел е да запазим всички - домакинствата, бизнеса, всичко ... Това е огромен шок и ние се опитваме да се справим с него и да го държим под контрол ". Това обяснява президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард пред Bloomberg News защо според него процентът на безработица в САЩ ще достигне 30% през следващите месеци, докато светът продължава да се бори с коронавирусната пандемия. Това стана ясно от материал на Шон Ланглоа, експерт от MarketWatch.

Ако мрачната му прогноза се окаже вярна, безработицата ще бъде по-голяма, отколкото беше по време на Голямата депресия и три пъти по-лоша от рецесията през 2009 г. според Reuters.

Булард също заяви, че очаква безпрецедентен 50% спад в брутния вътрешен продукт.

"Всичко е ясно", каза той, визирайки допълнителните програми за заем от Федералния резерв. "Има още нещо, което можем да направим, ако е необходимо ... Вероятно има много повече през следващите месеци, в зависимост от това къде иска да отиде Конгресът."

Булард казва, че чрез съответните мерки търси активност за бързо възстановяване.

„Бих предположил, че третото тримесечие ще бъде преходно", като следващите шест месеца бяха „доста стабилни", докато американците засилват консуматорството. „Тези четиримесечия могат да  бъдат месеци на бум", каза той.

Данните за работни места според доклада на Департамента по труда. Очаква се докладът за работните места през февруари да бъде последният набор от икономически данни, който да потвърди отново силата на пазара на труда преди епидемията от коронавирус да ескалира и да заплаши икономическата активност в най-голямата световна икономика.

Ето основните резултати, очаквани от доклада според данни съставени от Bloomberg:

Промяна в неселскостопанската заетост през февруари: +175 000 срещу +225 000 през януари

Коефициентът на безработица: 3.6% спрямо 3.6% през януари

Среден ръст в почасовите доходи на месечна база: +0.3%, спрямо +0.2% през януари

Среден ръст в почасовите доходи на годишна база: + 3.0% спрямо + 3.1% през януари

Очаква се темпът на увеличаване на работните места да се забави през февруари спрямо януари, когато икономиката добави 225 000 нови работни места.

Но с консенсусното очакване за 175 000 нови работни места през февруари, икономистите все още прогнозират, че броят на новите позиции ще бъде приблизително съобразен със средната стойност за последните 12 месеца до януари.

„Неселскостопанската заетост се повиши с неустойчиво силната стойност в размер на 225 000 през януари. Въпреки че това се отразява на солидния пазар на труда, вероятно също е било подпомогнато от нетрадиционно топлото време - което има тенденция да има непропорционално голямо влияние през зимните месеци", казва Дейвид Берсън, главен икономист в Nationwide, в имейл. „Все пак пазарът на заетостта остава стабилен, а времето все още малко по-топло от обичайното миналия месец."

Очаква се правителственото наемане също да засили данните за неселскостопанската заетост през февруари.

Междувременно се очаква нивото на безработица да се задържи на 3.6%, или минимално над последните най-ниски данни от 50-години насам - при 3.5%.

Източник: Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150