EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: 25% мито за вносни автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 25% мито за вносни автомобили

mail13:42 | 19.06.2018прегледи 1792 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да въведе 25% мито върху вносните автомобили, както и върху резервните части за тях, което е нова стъпка към мащабната стратегия за защита на американските икономически интереси, съобщи американското списание The Politico, позовавайки се на източници от Белия дом, пожелали анонимност.

Според тях, желанието на американския президент е чрез по-високите вносни мита да стимулира американската икономика и в случая производителите на автомибили в САЩ.

Според източниците на списанието, въвеждането на тези вносни мита има и политическа цена. "Това е опит да се представи Републиканската партия и сегашната администрация като яростни защитници на американските работници преди междинните избори в няколко щата, насрочени за 6 ноември 2018 годна."

В момента чуждестранните автомобили са над една трета от американския автомобилен пазар. От продадените в страната 17.3 милиона автомобила през 2017 г., местното производство е около 11 милиона.

Общата сума на внесените чуждестранни автомобили и части за тях в САЩ надхвърли 228 милиарда долара през 2017 г. В същото време производствените мощности на американските автомобилни заводи, според списанието, са били натоварени на 80%.

Следвайки стратегията си, президентът Тръмп въведе вносни мита върху стоманата в размер на 25 процента и 10 на сто върху алуминия, които влязоха в сила на 1 юни и за най-близките икономически партньори на САЩ: старните от ЕС, Канада и Мексико.

ЕС вече оспори решението за митата на САЩ пред Световната търговска организация (СТО), а в отговор Брюксел състави обширен списък с американски стоки, върху които да се начислява вносно мито между 10% и 50%. В този списък влизат и такива символни за САЩ стоки като джинсите Levi's, мотоциклетите Harley-Davidson и американски спиртни напитки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg