EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: 10.7 млн. работни места възстановени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 10.7 млн. работни места възстановени

mail09:30 | 10.09.2020прегледи 515 коментарикоментари 0


Американската икономика генерира през август близо 1,4 милиона работни места, което е по-малко от създадените през юли и през юни, докато нивото на безработица падна рязко до 8,4%, показват данни на Министерството на труда. Тези данни са поредно доказателство, че възстановяването на трудовата заетост в САЩ след първоначалния шок и рекордни съкращения, причинени от коронавирусната пандемия, продължава да се забавя в края на лятото, което е знак за по-бавно възстановяване и на водещата световна икономика.

В същото време Министерството на труда посочи, че нивото на безработица се понижи рязко през август до 8,4% от 10,2% през юли при очаквания за по-умерено понижение до 9,8% и след като през април беше ударен връх от 14,7% - най-високата безработица в САЩ след Втората световна война.

През миналия месец новоразкритите работни места се увеличиха с 1,371 милиона, което е близо до прогнозата на финансовите пазари за 1,4 милиона и след като през юли на работа успяха да се върнат 1,734 милиона американци (лека низходяща ревизия от 1,763 милиона).

В частният сектор обаче бяха разкрити едва 1,027 милиона работни места при очаквания за 1,325 милиона и след 1,48 милиона през юли, докато в държания сектор бяха разкрити цели 238 хиляди временни работни места, свързани с предстоящото догодина преброяване на населението и с началото на новата учебна година.

В промишлеността бяха добавени 29 хиляди работни места при очаквания за 65 хиляди, като в същото време редица компании от транспорта до индустрията продължиха да обявяват нови съкращения или пускане на служители в принудителен отпуск. Това може да окаже натиск върху Белия дом и Конгреса да рестартират прекъснатите преговори за нов фискален пакет в подкрепа на безработните и на временно освободените от работа.

В рамките на последните четири месеца (от май до август) бяха възстановени 10,7 милиона от загубените над 22 милиона работни места по време на строгите противоепидемични мерки през март и април, като само в рамките на четвъртия месец на годината бяха съкратени 20,8 милиона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg