EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ и Китай си сътрудничат за икономически подем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и Китай си сътрудничат за икономически подем

mail13:04 | 29.07.2009прегледи 437 коментарикоментари 0


Във втория ден от двустранните разговори между китайска и американска делегации, състояли се във Вашингтон, САЩ и Китай се договориха да сътрудничат по трудни за разрешаване външнополитически въпроси, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американския държавен секретар Хилари Клинтън.
Сред тези въпроси ще бъдат ядрените програми на Иран и Северна Корея.
В тази връзка американският държавен секретар отбеляза, че САЩ и Китай споделят желанието да се попречи на Иран да се превърне в ядрена сила.
Клинтън изрази задоволството си, че Пекин споделя страховете на Вашингтон, че Иран може да се сдобие с ядрено оръжие. Държавният секретар отбеляза, че двете страни се притесняват, че ако Иран стане ядрена сила, то това може да предизвика надпревара за въоръжаване в близкоизточния регион.
В края на двустранните разговори Клинтън подчерта, че САЩ и Китай са поставили основите на една позитивна връзка на трайно двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс.
Разговорите бяха първият кръг от така наречения стратегически и икономически диалог между Пекин и Вашингтон.
Всяка година ще има нов кръг от този диалог, допълва Ройтерс.
В хода на разговорите САЩ и Китай са се договорили да поддържат политиките си за съживяване на техните икономики, докато те отново се окажат в подем, както и да коригират в дългосрочен план техния икономически дисбаланс, предаде Франс прес.
"Двете страни признават, че тясното сътрудничество между тях е от ключово важно значение за здравето на световната икономика, затова се ангажират да приемат политики, които да доведат до по-траен и балансиран растеж в бъдеще", се казва в изявление на американското министерство на финансите, публикувано след края на първия кръг от диалога между Вашингтон и Пекин.
В изявлението се посочва, че от американска страна това означава, че Вашингтон ще се постарае да намали бюджетния си дефицит до едно поносимо ниво до 2013 г. От китайска страна това означава, че Пекин е поел ангажимента за конкретни мерки за либерализиране на икономиката си. На срещата Пекин е обявил, че има намерение да започне работа по проекти за либерализиране на лихвените проценти, както и намерението си да отвори пазара си на услуги за частни инвеститори, отбелязва Франс прес.
По време на първия кръг от двустранния диалог двете делегации са обсъдили и въпроса за човешките права. Според Хилари Клинтън двете страни са имали откровен обмен на мнения, по време на който всяка една страна е показала, че уважава позицията на другата. Това е доста необичайна дипломатическа формулировка, използвана, за да се
съобщи, че двете страни така и не са постигнали съгласие по темата, отбелязва Асошиейтед прес.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150