EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ детронира Рияд от петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ детронира Рияд от петрола

mail17:45 | 19.12.2012прегледи 856 коментарикоментари 0


Асджилин Лоудър, Антъни Дипаола и Грант Смит, агенция Bloomberg
Независимо дали суровият петрол ще струва 60 долара за барел или двойно повече, САЩ почти се освободиха от своята зависимост от вноса на енергия и са в позиция да изместят Саудитска Арабия като производител номер едно на петрол в света.Дори ако цената на западнотексаски междинен суров петрол, която е референтна, се понижи с 30 % от сегашното си равнище от 86 долара, петролните компании ще увеличат добива, тъй като нови технологии им позволяват да извличат черно злато от шистови образувания, прогнозира Ед Морс, директор на отдела за проучване на тенденциите на пазарите на суровини в Citigroup. САЩ, които за последно задоволяваха сами своите нужди от енергия при президента Хари Труман през 1952 година, са посрещнали сами 83 % от енергийните си нужди през първите осем месеца на тази година според данни на министерството на енергетиката.

Саудитска Арабия не може да си позволи понижаване на цените от такъв мащаб, след като властите обещаха безпрецедентните 630 милиарда долара за социални помощи и строителни проекти. Кралството, което използва сорта Брент, за да помогне за определяне на експортните квоти, не може да изпълни тези ангажименти, ако той поевтинее с 25 % от сегашното си ниво от 109 долара за барел, според Самюъл Чишук, петролен консултант в KBC Energy Economics в Walton-on-Thames, Англия. "Производителите на шистов петрол в САЩ не могат да загубят", обобщава Лио Дролас, главният икономист на базирания в Лондон Centre for Global Energy Studies, основан от бивш саудитски министър на петрола. "Саудитците наистина трябва да балансират своя бюджет на (цена от) около 95 долара (за барел). За американските производители тя е повече от достатъчна."
Нови залежи
Средният дневен добив на петрол в САЩ ще се увеличи с 14 % тази година - най-голямото нарастване от шест десетилетия. Въпреки че дневното производство в страната от 6,8 милиона барела през ноември бе с 30 % по-малко от 9,7-те милиона барела в Саудитска Арабия, Международната агенция за енергията (МАЕ) твърди, че САЩ ще изпреварят кралството до 2020 година (за сравнение ОПЕК остави миналата седмица официалния си дневен таван на добива на равнище от 30 милиона барела). Западнотексаският междинен суров петрол ще поскъпва с по около 15 % годишно до 2015 година до 100 долара за барел, показва средната прогноза на 13 анализатори. Цената на Брента, служещ за база за сравнение за леките и средните арабски сортове петрол, може да се повишава с по-малко от 1 % годишно, до 110 долара за барел, според предвижданията.
Обещанието на крал Абдула
Според Морс американските производители ще се справят дори при цени от около 72 до 75 долара за барел, и ще продължат да копаят нови шистови кладенци дори при 60 долара за барел, тъй като бъдещият добив вече има осигурен пазар, но Саудитска Арабия е изправена пред други предизвикателства. Миналата година, когато народни бунтове свалиха от власт държавните ръководители в Тунис, Либия и Египет и разпалиха гражданска война в Сирия, крал Абдула обеща да похарчи 130 милиарда долара за допълнителни субсидии за жилища и социални помощи, както и 500 милиарда долара за обявени по-рано инфраструктурни проекти. Населението на кралството от 28,4 милиона души нараства с 2,9 % годишно. При сегашните темпове то ще се нуждае до 2032 г. От целия петрол, добиван в страната, като няма да оставя нищо за износ, предупреди Citigroup в доклад от 4 септември. Саудитска Арабия е на първо място сред индустриализираните държави по потребление на петрол на глава от населението, обръща внимание проучването.
Злоупотреби с горивата
Прахосването и злоупотребите с изкопаемите горива заплашват да удвоят потреблението в Саудитска Арабия до 2030 година, предупреди на 24 ноември министърът на петрола Али ал Нуейми. Кралството консумира средно по 2,5 барела петрол и негови еквиваленти, за да произведе 1000 долара национален доход – два пъти над средното световно равнище, отбеляза той. "Саудитците се опитват да направят две неща: те искат да не позволят на цените да отидат прекалено нагоре, което би навредило на икономиката, и в същото време да не оставят петролът да поевтинее под 100 долара (за барел)", обяснява Самюъл Чишук. Въпреки голямото нарастване на производството в САЩ, Нуейми заяви на срещата на ОПЕК, че не е обезпокоен от започващия добив на петрол от шисти. Министърът на петрола на Обединените арабски емирства Мохамед ал Хамли обаче призна, че производителите са много разтревожени и ще защитят своите интереси.
Световно влияние
Саудитска Арабия, най-силната страна членка на ОПЕК, все още може да оказва влияние върху световните пазари повече от която и да било друга държава. Тя има свободен капацитет да добива до 12,5 милиона барела на ден, или с 29 процента повече от миналия месец, когато националното производство е било на най-ниското си равнище от 13 месеца според доклад на петролния картел. На страната се падат над 10 % от световното предлагане на петрол. "САЩ никога няма да станат новата Саудитска Арабия", подчертава Майк Уитнър от Ню Йорк, който е директор на отдела на френската банка Societe Generale за изследване на петролните пазари в Америка. "Саудитците са в състояние да увеличат производството, когато пожелаят, и искат да го намалят, когато това е необходимо за тях, а САЩ никога няма да направят нито едно от тези неща."
Големият губещ
Последният път, когато САЩ си съперничеха със Саудитска Арабия, се оказа катастрофа за американската петролна промишленост и за кралството. Добивът в САЩ нарасна с 10 % от 1976 до 1985 година, като достигна най-високото си равнище от ембаргото, наложено от арабските страни през 1973 година. До края на 1985 г. саудитците помпаха повече суров петрол, за да защитят доминиращата си позиция на пазара. Западнотексаският междинен суров петрол поевтиня до 10 долара за барел през март 1986 година. Производството в САЩ намаля през 21 от следващите 22 години и започна да нараства отново едва през 2009 година. Възможно е САЩ да добиват прекалено много петрол и западнотексаският междинен суров петрол да поевтинее през идните две години чак до 50 долара за барел, освен ако политиците не отменят закона, който ограничава износа, предупреждава Франсиско Бланч, директор на отдела на Bank of America Merrill Lynch за изследване на пазарите на суровини. "(Западнотексаският междинен суров петрол) ще е големият губещ през идната година", прогнозира Бланч. Ако фючърсите спаднат до 50 - 65 долара за барел, увеличението на производството ще се забави, твърди той. Ако пазарът на природен газ в САЩ може да служи за ориентир, то понижаващите се цени не гарантират намаляване на предлагането. "Това, което се случва с американския петрол, е най-голямото събитие през последните 40 години", казва Ойген Вайнберг, директор на отдела за изследване на пазарите на суровини в Commerzbank във Франкфурт. "Американските шисти, повече от каквото и да било, променят играта. Страните от ОПЕК са обезпокоени, всички те." /Превод от английски на БТА, със съкращения
 


Тагове: Рияд, петрол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg