EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: -140 хил. работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: -140 хил. работни места

mail16:05 | 13.01.2021прегледи 535 коментарикоментари 0


В края на 2020 г. американската икономика загуби работни места за пръв път от осем месец, тъй като САЩ бяха засегнати много тежко от последната вълна на коронавирусната пандемия, което принуди редица бизнес отново да затворят врати и да съкратят свои служители, показват данни на Министерството на труда.

Неселскостоопанските работни места се понижиха през миналия месец със 140 хиляди, като това беше първото намаляване на заетостта от април 2020 г. насам, когато първоначалният икономическо шок от пандемията доведе до загуба на цели 20,8 млн. работни места само в рамките на един месец.

В същото време обаче имаше силна възходяща ревизия на данните за ноември, като се оказа, че през единадесетия месец на миналата година бяха разкрити нови 336 хил. работни места вместо първоначалната оценка за 245 хиляди, докато данните за октомври бяха ревизирани до 654 хил. нови работни места при предишна оценка за 610 хиляди.

Безработицата пък стабилизира през декември на ноемврийското ниво от 6,7% при очаквания за слабо повишение с 6,8 на сто, като безработицата е все още почти двойно по-високо от предпандемичното най-ниско ниво от 3,5%.

В частният сектор бяха съкратени през декември 95 хиляди работни места, като само в хотелиерския бизнес и в индустрията за отдих бяха уволнени 498 хиляди служители, а в образованието - 62 хиляди, докато в търговията на дребно бяха разкрити нови 21 хиляди работни места. В промишлеността пък бяха наети нови 38 хиляди служители.

Данните потвърждават опасенията, че силната нова коронавирусна вълна, която заля САЩ, ще доведе до забавяне на възстановяването на трудовия пазар, като все още 10 милиона американци не успяват да се върнат на работа след началото на пандемията през ранната пролет.

Петъчният доклад показва, че изминалата 2020 г. е най-лошата година по отношение на загуба на работни места, откакто съществува тази статистика през 1939 г. Загубените около 9,4 милиона работни места през миналата година са почти двойно повече, отколкото петте милиона загубени работни места през 2009 г. по време на рецесията през 2009г., когато беше в последната световна финансова и икономическа криза.

Това ще доведе и до забавяне на икономическото възстановяване, но е малко вероятно икономиката на САЩ отново да изпадне в рецесия, след като през миналата седмица беше одобрен новия пакет държавна финансова помощ в размер на близо 900 млрд. долара.

Вече се очакват и още повече фискални стимули, след като Демократическата партия получи контрола и в Сената, освен в Камара на представителите, увеличавайки перспективите за по-лесно осъществяване на законодателния дневен ред на новоизбрания президент Джо Байдън. В четвъртък Конгресът официално удостовери изборната победа на Байдън, часове след като стотици привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха сградите на Капитолия.

Също така има и оптимизъм, че започналата ваксинация срещу коронавируса ще бъде по-добре координирана по време на администрацията на Байдън. Всички това идва в момент, когато само а последното денонощие бяха констатирани 274 702 нови случая на Covid-19 в САЩ, с което техният брой от началото на пандемията надвиши 21,5 милиона, а смъртните случаи през последните 24 часа се увеличиха с цели 4085 до общо 365 208./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg