EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ & Русия – най-големите износители на оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ & Русия – най-големите износители на оръжие

mail11:40 | 26.02.2016прегледи 1693 коментарикоментари 0


Според Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) за периода от 2011 до 2015 г. износът на оръжия в света се е увеличил с 14%.

Близкият изток: нови кризи, още повече оръжия

Най-много оръжия се изнасят за Азия и Близкия изток. На територията между Персийския залив и Босфора растежът на вноса на тежки оръжия – именно този клас оръжия е отразен в отчета на SIPRI – е достигнал 61%. В периода от 2011 до 2015 г. само Индия и внесла повече оръжия, отколкото Саудитска Арабия, чието население едва надхвърля 30 милиона души. Петролното кралство е увеличило покупката на оръжия почти три пъти от 2006 до 2010 г. На четвърто място сред най-големите вносители на оръжия се намират ОАЕ, където живеят едва 5 милиона души. На шесто място е Турция. Експертът на SIPRI Питер Веземан коментира за Дойче Веле, че причината за това  е, че страните от региона имат големи бюджети, както и при тях отсъства собствена отбранителна индустрия и по тази причина те напълно зависят от вноса.

Мексико: вносът се утрои

Сред другите промени в структурата на купувачите, които особено се набиват на очи, ситуацията в Мексико: за последните пет години, в сравнение с 2006-2010 г., вносът на тежки оръжия скочи три пъти. По всичко личи, че това е резултат от войната с наркокартелите, която според някои оценки за последните 10 години е отнела живота на 100 000 души. Веземан отбелязва, че Мексико е започнал да внася значителни количества лека бронетехника. „Бронираните машини могат да ви защитят от автомати или картечници, но не и от ракети“, уточнява той.

Африка: бедността бави модернизацията

Половината от износа на оръжия за Африка се пада на две страни: Мароко и Алжир. И двете страни благодарение на доброто икономическо състояние имат достатъчно средства, за да купуват оръжия. Освен това, двете държави се отнасят една към друга с голямо подозрение и се надпреварват в превъоръжаването. Като цяло „черна Африка“ - на юг от Сахара – въпреки многобройните замразени конфликти не представлява интерес за пазара на тежки оръжия. Тя е прекалено бедна и слаба икономически. В това Веземан също вижда проблем: африканските страни, които участват в миротворчески мисии, имат лошо въоръжени военни части. Или, ако трябва да сме по-точни, тези страни „не инвестират в оръжие, което е необходимо за миротворческите мисии на ООН. Те инвестират в други видове, които се купуват повече заради престиж“. САЩ: най-големият търговец на оръжие в света

При износителите САЩ и Русия укрепиха своите позиции в качеството на основния доставчици на военна техника в света. Днес една трета от целия световен износ на оръжия се пада на САЩ, ръстът достигна 27%. Преди всичко, САЩ осигуряват стабилни доставки на оръжия в кризисния регион на Близкия изток: най-важният им клиент е Саудитска Арабия, следвана от ОАЕ и Турция. Русия държи една четвърт от световния износ на оръжия. Нейните главни клиенти са Индия, Китай и Виетнам. В същото време Китай почти удвои собствения си износ – от 2006 до 2010 ръстът бе 88%. Сега на Пекин се пада 6% от световния износ на оръжия, което го нареди на трето място, изпреварвайки Франция, и превърна в един от най-важните играчи на международния оръжеен пазар. Веземан отбелязва, че качеството на китайските оръжия значително се е подобрило. Основните пазари на китайците са Пакистан, Бангладеш и Бирма. Но китайските производители се опитват да пробият и на африканския пазар. Западноевропейските държави – Франция, Германия, Великобритания, Испания и Италия – в периода от 2011 до 2015 г. общо заемат една пета от световния износ. Френският износ отбеляза спад от 10%. Германската военна промишленост наполовина намали износа на тежки оръжия. Основната причина е икономическата криза в редица европейски страни. Някои от тях въобще нямат пари да купуват скъпо оръжие, обяснява Веземан. От своя страна това подтиква европейската отбранителна промишленост да търси нови пазари. Например, Германия агресивно се опитва да спечели нови клиенти в Близкия изток и Азия. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg