EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: $1,9 трлн. спасителен пакет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: $1,9 трлн. спасителен пакет

mail10:06 | 26.03.2021прегледи 1223 коментарикоментари 0


Пакетът помощни мерки за 1,9 трилиона долара на САЩ е важен двигател за световната икономика и ще окаже положителен "ефект на доминото" в еврозоната, прогнозира главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн в ефира на телевизия Си Ен Би Си, предаде БТА.

По-рано този месец американският президент Джо Байдън подписа плана за фискални стимули, който ще предостави на повечето американци преки помощи до 1400 долара. Очаква се програмата, която вече започна, да засили най-голямата световна икономика. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) оцени, че планът ще повиши световния растеж с около 1 процент тази година.

Еврозоната очаква също да спечели от това

Фактът, че в САЩ има значителни стимули, ще даде тласък на световния брутен вътрешен продукт (БВП), ще увеличи износа от еврозоната, каза Лейн.

Голяма част от икономиката на валутния съюз е задвижвана от износа, който пострада тежко през пандемията. Данни, публикувани през януари, отчетоха спад от 11,4 процента в износа на еврозоната за 12-месечен период.

Разбира се, първоначално влиянието ще бъде видимо по-скоро на финансовия пазар, но с времето, с разпространяването на стимулите, това ще стане важен двигател за световната икономика, допълни Лейн.

Европейските власти често са критикувани, че не предоставят фискални стимули с мащаба на американските. Членките на ЕС през юли например договориха съвместни стимули от 750 млрд. евро, които обаче все още не са разпределени, отбелязва Си Ен Би Си.

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) Джероум Пауел се очаква днес да информира за по-стабилно съживяване на икономиката от очакваното. В същото време обаче е силно наложително да се запази сегашният курс, за да се помогне на милиони американци, които продължават да страдат. Това се посочва в бележките на централния банкер на САЩ, който днес ще бъде изслушан в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, предаде Франс прес.

Съживяването настъпи по-бързо от очакваното и изглежда укрепва, допълва Пауел в реч, публикувана снощи и подготвена за днешното му изслушване в Комисията по финансите.

Днес ситуацията значително се е подобрила. И макар че отрицателните икономически последици от пандемията бяха реални и широко разпространени, успяхме да избегнем най-лошото благодарение на бързите и решителните действия на Конгреса, на УФР, правителството, градските управи, хората и частния сектор. Само че процесът на икономическо възстановяване далеч не е приключил, така че ние, в УФР, ще продължим да оказваме на икономиката необходимата й подкрепа колкото е необходимо, се допълва в разпространеното снощи изявление на Пауел, подготвено за днешното му изслушване.

 

 


Тагове: САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg