EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: $10 млрд. инвестиция за износ на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: $10 млрд. инвестиция за износ на газ

mail13:35 | 11.02.2019прегледи 712 коментарикоментари 0


Американската компания Ексън Мобил (Exxon Mobil) и катарската държавна петролна компания Катар петролиъм (Qatar Petrolium) са решили да инвестират 10 милиарда долара в проекта за терминала "Голдън пас" в Тексас за експорт на втечнен природен газ, предаде ТАСС. Началото на строителството на хъба е планирано да започне през първото тримесечие на 2019 година, а въвеждането му в експлоатация - през 2024 година, се посочва в комюникето на Ексън Мобил.

"Голдън пас ще осигурява големите, надеждни и дългосрочни доставки на втечнен газ на световния газов пазар", заяви председателят на съвета на директорите и генерален директор на Ексън Мобил Дарън Уудс. "Огромният опит на Ексън Мобил и Катар петролиъм ще предостави експертен анализ, ресурси и финансови средства, които са необходими за строителството в САЩ и управлението на интегрирано предприятие за втечняване на природния газ и износа му", добави той.

Партньорите се надяват, че ще успеят да постигнат мощност на хъба в Тексас от около 16 милиона тона втечнен газ на година. Проектът може да допринесе за създаването на около 9000 работни места през следващите 5 години. Според независими оценки, на които американците се позовават, САЩ ще спечелят от изпълнението на проекта до 31 милиарда долара. Освен това в хазната ще влязат допълнително 4,6 милиарда долара от косвени данъчни приходи на федерално и на щатско равнище.

В комюникето на петролния гигант се споменават плановете за инвестиране на над 50 милиарда долара през следващите 5 години в строителството на нови и модернизацията на вече съществуващите добивни и преработващи предприятия по крайбрежието на Мексиканския залив. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg